• Biće izrađen Prostorni plan područja posebne namene SRP „Carska bara“

  Skupština Vojvodine je na ovonedeljnoj sednici usvojila odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“.   Donošenjem ove odluke načinjen je prvi korak u izradi tog prostornog plana. Pravni osnov za njegovo donošenje je sadržan u Statutu AP Vojvodine i Zakonu o planiranju i izgradnji.   PROČITAJTE JOŠ: Železnička stanica […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Biće izrađen Prostorni plan područja posebne namene SRP „Carska bara“

  Skupština Vojvodine je na ovonedeljnoj sednici usvojila odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“.

   

  Donošenjem ove odluke načinjen je prvi korak u izradi tog prostornog plana. Pravni osnov za njegovo donošenje je sadržan u Statutu AP Vojvodine i Zakonu o planiranju i izgradnji.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Železnička stanica u Tomaševcu trebalo bi da dobije novo ruho (Foto)

   

  „Ovaj prirodni rezervat je od izuzetne važnosti i značaja, sa bogatim prirodnim, turističkim i privrednim potencijalima. Između ostalog, u prostornom planu akcenat će biti stavljen na zaštitu i očuvanje životne sredine, kao i na dalje unapređenje ovog zaštićenog područja“, rečeno je na sednici.

   

  Kako je navedeno u odluci, osnovni cilj izrade i donošenja Prostornog plana je stvaranje uslova za realizaciju nacionalnih interesa u oblasti zaštite i očuvanja prirodnih vrednosti, kao i njihovog adekvatnog kulturološkog i turističkog korišćenja u okviru Specijalnog rezervata prirode.

   

  „Prostornim planom će se regulisati adekvatne mere i aktivnosti. One će doprineti smanjenju negativnih uticaja i očuvanju zaštićenog područja prirode“, piše u obrazloženju.

   

  Za potrebe izrade Prostornog plana i izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu finansijska sredstva iznose 19,4 miliona dinara. Sredstva će obezbediti Pokrajina.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Površina područja obuhvaćenog Prostornim planim, inače, iznosi 254,29 kvadratnih kilometara. Područje obuhvata deo teritorije grada Zrenjanina, odnosno katastarske opštine Belo Blato, Knićanin, Lukino Selo, Perlez i Stajićevo.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat