• Već dve godine zid u Petefijevoj krasi mural posvećen prvoj petorki košarkaša Proletera

    Već dve godine zid u Petefijevoj ulici, na jednom od mesta gde je stvarana sportska istorija Zrenjanina, krasi mural posvećen prvoj petorki košarkaša Proletera, odnosno šampionima Jugoslavije 1956. godine.   Mural je svečano otkriven sredinom maja 2021. godine, u prisustvu bivših istaknutih košarkaša i sportskih radnika, kao i rodbine, prijatelja i poštovalaca te košarkaške generacije. […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Već dve godine zid u Petefijevoj krasi mural posvećen prvoj petorki košarkaša Proletera

    Već dve godine zid u Petefijevoj ulici, na jednom od mesta gde je stvarana sportska istorija Zrenjanina, krasi mural posvećen prvoj petorki košarkaša Proletera, odnosno šampionima Jugoslavije 1956. godine.

     

    Mural je svečano otkriven sredinom maja 2021. godine, u prisustvu bivših istaknutih košarkaša i sportskih radnika, kao i rodbine, prijatelja i poštovalaca te košarkaške generacije. Otkrili su ga član legendarne petorke Ljubomir Katić i mladi košarkaš Strahinja Novaković.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Bivši napadač Partizana, Vojvodine i Napretka Bojan Matić karijeru nastavlja u Saudijskoj Arabiji

     

    Savremeno podsećanje na jedno zlatno doba ovdašnjeg sporta i neprevaziđen rezultat zrenjaninskih košarkaša, dočarao je, nakon dvomesečnog rada, mladi akademski slikar Boris Horvat. S pogledom na prostor nekadašnjeg košarkaškog stadiona, na kom su i osvojili šampionski pehar i još tri vicešampionske titule u tadašnjoj državi, na muralu su se našli Vilmoš Loci, Lajoš Engler, Dušan Radojčić, Milutin Minja i Ljubomir Katić.

     

    Posebno je zanimljivo da je pomenuta petorka Proletera u jednom periodu bila i petorka državne reprezentacije Jugoslavije. Uvidom u Košarkašku enciklopediju Košarkaškog saveza Srbije može se doći i do podatka da su zajedno zabeležili čak 255 nastupa u reprezentaciji – Loci 100, Engler 75, Minja 47, Katić 28 i Radojčić pet. Impresivno, ne samo za jedan grad veličine Zrenjanina i njegove sportske domete, već i za državu koja je u ovom popularnom sportu dostigla planetarne visine.

     

    Pored ove petorke, šampionski tim iz 1956. godine su činili i Laslo Rošival, Ferenc Kurc, Pavle Skorobin, Aleksandar Tornjanski, Đura Bjelis, Lajoš Šifliš, Ante Šeparević, Branimir Lipovčević, Jovan Kifer i Miroslav Mirosavljević. Vodio ih je trener Vojislav Stankov.

     

    mural posvećen prvoj petorki košarkaša proletera
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Članovi ekipe živeli kao jedna porodica

     

    Svečanost povodom otkrivanja murala bila je prilika da se Ljubomir Katić, jedini živi član šampionske ekipe, još jednom priseti tih sportskih dana. On je tada rekao da je na košarkaški teren u Petefijevoj ulici prvi put istrčao 1948. godine.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Još kao junior gledao sam svoje buduće saigrače, a Vilmoš Loci mi je bio idol. Na košarkaškom terenu bio sam do 1965. godine, kada sam prestao aktivno da treniram. Tada se igralo tokom leta, do jeseni, na otvorenom, često i po kišovitom i hladnom vremenu. Nije bilo lako u odnosu na uslove u kojima se košarka igra danas. Kao najlepše trenutke karijere pamtim pobede nad Crvenom zvezdom u Beogradu i Zrenjaninu. U ekipi smo živeli kao jedna porodica. Družili smo se, zajedno čekali nove godine, bez obzira na neku razliku u godinama između nas – prisetio se Katić.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Plivači Nikola Aćin i Justin Cvetkov predstavljaju našu zemlju u Japanu i Sloveniji

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport