• Srbija je na Evropskom prvenstvu: Rukometašice savladale Tursku u poslednjem kolu kvalifikacija

    Ženska seniorska rukometna reprezentacija Srbije savladala je večeras u Zrenjaninu selekciju Turske u poslednjem kolu kvalifikacija rezultatom 30:22 i tako izborila plasman na Evropsko prvenstvo koje se ove godine održava u Austriji, Mađarskoj i Švajcarskoj.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Srbija je na Evropskom prvenstvu: Rukometašice savladale Tursku u poslednjem kolu kvalifikacija
    Foto: Rukometni savez Srbije

     

    Meču je prethodilo svečano uručenje uramljenog dresa golmanu Srbije Mariji Čolić, koja se na Svetskom prvenstvu u Danskoj oprostila od reprezentacije. Poklon joj je uručila legendarna golmanka, a sada trener golmana u stručnom štabu selekcije Srbije Branka Jovanović.

     

    Srbija je meč počela iz faze odbrane i na terenu su se najpre našle kapitenka Jovana Risović, Sanja Radosavljević i Dunja Radević na krilu, Anđela Janjušević, Emilija Lazić i Jovana Jovović na bekovskim pozicijama uz Katarinu Bojičić „na liniji“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Levo krilo RK Proleter Veljko Radisavljević: „Ne smemo da razmišljamo o porazu“

     

    Na sjajan način su Srpkinje otvorile meč. Jovana Risović odmah je pokazala „ko je gazda“ u Kristalnoj dvorani prvom odbranom, a Anđela Janjušević prva se upisala iz kontre u listu strelaca. Upisale su se potom i Radević i Radosavljević, a pet minuta bez postignutog gola nateralo je selektora Turske da zatraži tajm-aut.

     

    Probudio je predah gostujući tim, te su najpre preko Turkoglu postigle prvi pogodak a potom se i polako vraćale rezultatski u meč i u 13. minutu došle do izjednačenja 6:6. To je ujedno bio i jedini put da su se rezultatski izjednačile dve selekcije, budući da je Srbija odmah „dodala gas“.

     

    Najpre je Veličković podigla na 7:6, a usledila su i tri prelepa pogotka – solo prodor Anđele Janjušević na asistenciju Jovović preko pola terena, ukradena lopta Dunje Radević koja je potom sa gotovo celog terena zatresla mrežu praznog gola Turske i solo akcija Sanje Radosavljević posle još jedne sjajne odbrane. Ispratila je to i kapiten, popularna Zmajče, te je selekcija Srbije na odmor otišla sa četiri gola prednosti 14:10.

     

    Jedina promena u odnosu na startnu postavu sa početka meča – u drugom poluvremenu Stamenić je zaigrala umesto Sanje Radosavljević.

     

    ženska rukometna reprezentacija srbije
    Foto: Rukometni savez Srbije

     

    Prvih deset minuta drugog dela igre protekli su u znaku Srbije. Ponovo je Janjušević započela, a potom su izabranice Uroša Bregara demonstrirale snagu u odbrani. Zaradila je Lazić isključenje, ali Turska nije pronalazila rešenje da i sa igračem više probije srpsku odbrambenu liniju.

     

    Raspucale su se Radević i Radosavljević i gostujući tim zatražio je tajm-aut pri zaostatku od sedam golova – 18:11. Nije to dalo efekta kao u prvom delu igre, nastavile su reprezentativke Srbije da rešetaju gol Turske i održavaju rezultatsku prednost. Postigla je svoj prvi pogodak i Marija Petrović, a na golu je od 53. minuta dobila šansu i Kubina Moli koja je odmah upisala odbranu.

     

    Promešao je karte i dao priliku mlađim igračicama selektor Bregar, a one su opravdale njegovo poverenje i privele sigurno meč kraju. S poslednjim zviždukom, na semaforu je stajao rezultat 30:22 i slavlje je moglo da počne.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Justin Cvetkov u odličnoj formi: Dva zlata i jedno srebro na Susretu reprezentacija

     

    Najefikasnije u srpskom timu bile su Anđela Janjušević i Dunja Radević sa po sedam postignutih golova, dok je Sanja Radosavljević upisala pet, a Teodora Veličković jedan manje.

     

    Po završetku utakmice, selektor Srbije Uroš Bregar čestitao je svom timu na plasmanu na EURO.

     

    – Zadovoljan sam što smo ostvarili cilj, čestitam devojkama. Ne mogu da kažem da smo u ovoj utakmici ispunili baš sve zadatke, ali na kraju najvažnije je da su devojke dale sve od sebe da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Očekujem da nastave da rade i individualno i posvećeno u svojim klubovima da bismo mogli da postavimo još više ciljeve od ovog – poručio je Bregar.

     

    ženska rukometna reprezentacija srbije
    Foto: Rukometni savez Srbije

     

    Jovana Jovović ponovo je bila važan šraf na terenu, iako se nije upisala u listu strelaca. Kao i uvek, njen optimizam govori da rukometna Srbija ima čemu da se nada.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Najveća radost i najveći uspeh je što smo uspele da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, a da smo bile bolje od Turske, da se nismo mučile i da smo čitav meč kontrolisale rezultat. Iz ove perspektive mi je žao što i na gostovanju u Turskoj nismo uspele da dođemo do dva boda, a i što nam je u oba meča protiv Crne Gore malo falilo za bodove. Mnogo smo napredovale kao tim i individualno od oktobra kada smo startovale u kvalifikacijama. Privikli smo se jedna na drugu i na sistem rada sa selektorom Bregarom i polako izrastamo u ekipu koja svima može da pomrsi konce. Čeka nas dug period do šampionata i imamo mnogo vremena da dalje rastemo i napredujemo i da tamo pokažemo koliko možemo – istakla je Jovović.

     

    Izvor: RSS

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport