• Kako se nekada slavila Nova godina: „Onda se pojavio starac sa otrcanim koferom“

  Bivša direktorka Istorijskog arhiva Zrenjanin i ugledna istoričarka Nada Boroš specijalno za portal zrenjaninski.com napisala je tekst o tome kako se nekada slavila Nova godina u našem gradu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kako se nekada slavila Nova godina: „Onda se pojavio starac sa otrcanim koferom“
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Najveselije je uvek bilo tamo gde ima najviše gostiju i zabavljača. To je u našem gradu bilo u „Elmerovoj gostionici“ gde se okupljalo radništvo grada.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Da li znate: Od kada se kiti jelka i kada je ona postala simbol novogodišnjih praznika

   

  U Novoj godini, koja je obeležila i novi dvadeseti vek, u prostranoj sali gostione, koja je bila dupke puna, program je bio ispunjen do ranih jutarnjih časova. Bilo je tu „šarenih predavanja“, „svetske pošte“, recitovanja, veoma uspele tombole… Bilo je i humorističkih monologa i na kraju igranka do zore, u kojoj je najviše uživala omladina.

   

  Iste godine trgovačka omladina grada organizovala je ispraćaj stare i doček Nove godine u velikoj sali hotela „Kruna“ (bivši ugostiteljski objekat „Tisa“), uz veoma raznolik i zanimljiv program. U programu su učestvovali gradski pesnici, pisci i satiričari. Oni su na veoma zanimljiv način čitali svoja humoristička ili satirična dela, koja su prisutni pozdravljali burnim aplauzima i smehom. Tu je bio i vrstan umetnik na klaviru, koji je tako vešto izveo humoresku, čiji je tekst bio unapred podeljen, da ga razdragani gosti nisu puštali sa bine. Njega je jedna mlada dama nagradila poljupcem i buketom cveća.

   

  Vrhunac zabave, međutim, bio je u ponoć. U zamračenoj sali pojavio se starac sa otrcanim koferom i odelom, kao stara godina, koji polako napušta salu. Iza njega je dolazila Nova godina, puna sjaja, lepote i mladosti, jedna prelepa devojčica.

   

  Nakon toga, usledila je svečana, obilna večera, a zabava je završena igrankom.

   

  Pevač italijanskih kancona razgalio goste

   

  Velikobečkerečko društvo „Lojd“ na dočeku Nove godine na prekretnici dva veka, dovelo je u Veliki Bečkerek vrsne umetnike iz Beča i Pešte. Program je počeo svirkom dva umetnika na klaviru. Njihov nastup je burno pozdravljen, a zatim su sledile tačke sa veselim predstavama. U njima su učestvovali pevači, igrači i glumci. Izvedena je i jedna parodija pod nazivom „Pobeda znanja“ koja je izazvala buran smeh prisutnih gostiju. U programu je učestvovao i Rihard Hofman, pevač italijanskih kancona, koji je svojim glasom i odabirom pesama razgalio i raznežio goste. I ovaj doček Nove godine, posle programa i svečane večere, završen je igrankom.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  O ovim događajima pomno je izveštavala velikobečkerečka štampa, koja je sa velikim zadovoljstvom iznosila i pikantne detalje sa pojedinih proslava, ne štedeći ni elitu grada.

   

  Za portal zrenjaninski.com piše istoričarka Nada Boroš

   

  Prognoza vremena za novogodišnje praznike: Proleće poslednjeg dana u godini

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme