• FOTO: Održan Svibor viteški turnir – Trg slobode pretvoren u srednjovekovno bojište

  Trg slobode u Zrenjaninu pretvoren je u subotu u srednjovekovno bojište, zahvaljujući jedinstvenoj manifestaciji koju su Zrenjanincima priredili članovi organizacije Svibor.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  FOTO: Održan Svibor viteški turnir – Trg slobode pretvoren u srednjovekovno bojište
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Na Svibor srednjovekovnom viteškom turniru posetioci su imali priliku da zakorače u davnu prošlost, u srednji vek, i dožive uzbuđenja uz viteške dvoboje, majstorije lukom i strelom i autentične srednjovekovne radionice. Mogli su da iskuse život naših predaka na jedan sasvim novi način.

   

  Centralnim gradskim trgom odzvanjale su i etno melodije, koje su sve prisutne vraćale u vreme junaštva i časti.

   

  – Došli smo u Zrenjanin na poziv Turističke organizacije grada, da bismo pokazali kako je izgledao srpski vitez u srednjem veku, kakvo je oružje nosio, kako je vežbao… To je ono što mi u Sviboru praktikujemo već decenijama. Posetioci su mogli da vide i širok arsenal srednjovekovnog oružja i opreme – oklopa, štitova, mačeva, rukavica, zastava… Prikazali smo viteške borbe raznim vrstama oružja, zatim atraktivne discipline seče lubenica oštrim oružjem, te gađanje lukom i kopljem – izjavio je za portal zrenjaninski.com čelnik i osnivač Srpskog viteškog reda Svibor Radivoje Radulović.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninac Pavle Nećakov se bavi ručnom izradom predmeta od rogoza

   

  Na trgu, na kojem dominira spomenik kralju Petru Oslobodiocu, izloženo je i više od stotinu kostima za sve one koji su želeli da ih obuku i tako dočaraju jedan viteški dan.

   

  – Svibor ne ide samo po Srbiji, nego po celom svetu, i učestvuje u viteškim turnirima, borbama i na međunarodnim festivalima. Tako čuvamo od zaborava našu vitešku kulturu i tradiciju, da bi buduća pokolenja znala kakvi smo bili i kakvi treba da budemo. Jer, bez prošlosti nema ni budućnosti – naglašava Radulović.

   

  svibor
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Organizacija Svibor iz Beograda je, inače, osnovana 1987. godine, a 1991. je zvanično registrovana kao prvi klub za srpsko viteško borenje. Ne samo u Srbiji, nego na Balkanu.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Među članovima ima raznih generacija, i dečaka od 12 godina, i ljudi koji su već u sedmoj deceniji života. Tu su stjuardese, spasioci, arheolozi, učenici, studenti. Ima nas od sportista do doktora istorijskih nauka. I sve nas zanima srpska istorija, tradicija i kultura – ističe Radivoje Radulović.

   

  svibor
  Foto: zrenjaninski.com

   

  svibor
  Foto: zrenjaninski.com

   

  svibor
  Foto: zrenjaninski.com

   

  svibor
  Foto: zrenjaninski.com

   

  svibor
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme