• Zrenjaninac Pavle Nećakov se bavi ručnom izradom predmeta od rogoza

  Zrenjaninac Pavle Nećakov treća je generacija u porodici koja se bavi ručnom izradom predmeta od rogoza. Nekada su se majstori ovog zanata zvali asurdžije ili rogozari. Sada su pravi umetnici.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zrenjaninac Pavle Nećakov se bavi ručnom izradom predmeta od rogoza
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Posao je započeo njegov deda, nastavili otac i stričevi, a danas se ovim starim zanatom bave Pavle i njegova supruga, u malom porodičnom preduzeću. U poslu im pomaže i Pavlova majka, koliko god može. Svoje potpuno prirodne proizvode zaštitili su pod brendom Rush Stuff.

   

  – Sve što izađe iz naše radionice je od prirodnih materijala. Rogoz je od davnina materijal od kog svašta može da se napravi. Izrađujemo papuče, ženske torbe, a sve više se orijentišemo na izradu nameštaja – priča za portal zrenjaninski.com Pavle Nećakov.

   

  Za svoj posao, koji pripada starim zanatima, imaju i sertifikat.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Maturske večeri imaju posebnu magiju: Grad se ovih dana kupa u bojama mladosti i lepote

   

  – Sertifikat nam omogućava da konkurišemo za različite projekte i to nam dosta pomaže, jer od prodaje onoga što proizvedemo nije lako da se preživi – ističe Pavle.

   

  Oni koji znaju da cene prirodni materijal i vešte ruke danas, nažalost, nemaju previše para.

   

  – Mi smo osetili šta znači nestajanje srednjeg sloja. To su ljudi koji znaju šta je prirodni proizvod, šta je ručni rad, znaju da to ima svoju cenu i cene proizvod, ali nisu u mogućnosti da ga priušte. S druge strane, imamo velike kupce koji posluju kao komisioni, ali mi mali nismo u mogućnosti da čekamo da se naš proizvod proda, pa da od toga dobijemo i svoj deo – objašnjava Pavle.

   

  proizvodi od rogoza
  Foto: zrenjaninski.com

   

  U poslednje vreme, Nećakovi sve više se orijentišu ka proizvodnji i reparaciji nameštaja od rogoza.

   

  – To se više traži, a ima i bolju cenu. Morao sam da počnem da učim i stolarski zanat, jer ne mogu da dočekam stolare da urade svoj deo posla – naglašava Pavle.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Nije lako, dodaje, danas se baviti starim zanatom, pa ispada da samo kuka.

   

  – Ne bih menjao svoj zanat ni za šta na svetu i bez obzira na sve, nastavljam porodičnu tradiciju. Jer ni mom dedi ni ocu pa ni meni to nije bio samo posao, to je bila velika ljubav – zaključuje Pavle Nećakov.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin