• Banatski šiler Saše Tolmača ovogodišnji pobednik na Međunarodnom sajmu vina

  Banatski šiler, vino koje je pod nazivom „Brašula“ proizveo vinogradar i vinar iz Taraša Saša Tolmač, ovogodišnji je pobednik na Međunarodnom sajmu vina, održanom u Temerinu. Ovo vino je pobedilo u kategoriji šilera.   – Deset godina proizvodim banatski šiler i skoro da sam znao da će pobediti jer je ovogodišnje najbolje koje sam dosad […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Banatski šiler Saše Tolmača ovogodišnji pobednik na Međunarodnom sajmu vina

  Banatski šiler, vino koje je pod nazivom „Brašula“ proizveo vinogradar i vinar iz Taraša Saša Tolmač, ovogodišnji je pobednik na Međunarodnom sajmu vina, održanom u Temerinu. Ovo vino je pobedilo u kategoriji šilera.

   

  – Deset godina proizvodim banatski šiler i skoro da sam znao da će pobediti jer je ovogodišnje najbolje koje sam dosad napravio. Prošla godina je bila dobra, a mislim da sam već ovladao tajnama dobrog banatskog šilera – priča Saša Tolmač za portal zrenjaninski.com.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Mara i Janko su izgovorili sudbonosno DA, a evo ko se još venčao

   

  Saša banatski šiler pravi od grožđa iz svog vinograda.

   

  – Obere se sve u jednom danu. Ne dodaje mu se ništa, ni enzimi ni kvasac. To je praktično sok od grožđa koji se neguje pretakanjem i sumporisanjem. Na to mogu da utičem, a dobar deo zavisi od toga kog grožđa ima više. Nekad to bude slankamenka, nekad moravka, nekad sovinjon. Ove godine se izgleda sve sklopilo, baš kako treba za pobedničko vino – kaže Tolmač.

   

  On dodaje da mu je za merlo za dlaku umaklo zlato u kategoriji crvenih vina, dok je za kaberne sovinjon osvojio srebrnu medalju.

   

  Udruženje „Taraški vinogradi“, čiji je Saša Tolmač član, na ovom sajmu je učestvovalo sa deset uzoraka, a članovi se sa takmičenja vraćaju sa tri zlatne medalje – dve za crveno vino i jednom za šiler.

   

  Vinogradi su trenutno, dodaje Tolmač, u zimskom mirovanju.

   

  – Dugotrajne jesenje kiše produžile su vegetaciju i poremetile zimsko mirovanje. Sreća da nije bilo mrazeva, tako da štete zasad u vinogradima nema. Posle Svetog Trifuna polako počinju radovi u vinogradu. Naravno, ako vremenske prilike dozvole – ističe Tolmač.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme