• PARK PRIRODE RUSANDA DOBIJA NOVOG UPRAVLJAČA

  MELENCI – Budući upravljač Parka prirode „Rusanda“ u Melencima biće zrenjaninsko Javno preduzeće „Rezervati prirode“, koje će tu ulogu preuzeti od melenačke Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“. Ovo je najavljeno na javnoj raspravi održanoj u zrenjaninskoj Gradskoj kući, na kojoj je predstavljen nacrt pokrajinske odluke, koja predviđa promenu upravljača Parka prirode „Rusanda“. Šta o ovoj promeni […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PARK PRIRODE RUSANDA DOBIJA NOVOG UPRAVLJAČA

  MELENCI – Budući upravljač Parka prirode „Rusanda“ u Melencima biće zrenjaninsko Javno preduzeće „Rezervati prirode“, koje će tu ulogu preuzeti od melenačke Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“.

  Park prirode Rusanda
  Park prirode Rusanda

  Ovo je najavljeno na javnoj raspravi održanoj u zrenjaninskoj Gradskoj kući, na kojoj je predstavljen nacrt pokrajinske odluke, koja predviđa promenu upravljača Parka prirode „Rusanda“.

  Šta o ovoj promeni misle u dosadašnjem upravljaču, za portal zrenjaninski.com govori direktorka Specijalne bolnice „Rusanda“ Nada Naumović.

  – Nemamo mi ništa protiv da novi upravljač bude Javno preduzeće „Rezervati prirode“, ako će da rade savesno kao što smo to mi činili od 3. jula 2014. godine. Ne očekujem problem zbog ovih promena, a nama će biti jedna briga manje. Ono što je zasmetalo, to je činjenica da mi kao aktuelni upravljači na javnu raspravu nismo bili pozvani, uz obazloženje da nije bilo zakonske obaveze za tako nešto. Osim toga, na raspravi ni jednom reči nismo pomenuti ni mi, niti naš dosadašnji trud i rad – kaže Naumović.

  Ona podseća da je za dve godine upravljanja Specijalna bolnica „Rusanda“ kontinuirano održavala Park prirode angažovanjem svojih zaposlenih i mehanizacije.

  – Pokrenuli smo zamenu neobnovljivih izvora energije obnovljivim, ograničili upotrebu peloida i organizovali njegovo vraćanje u jezero nakon upotrebe, postavili dve osmatračnice, niz informativnih tabli, odradili ograničavanje područja, za šta smo angažovali geodetu. Organizovali smo akcije čišćenja zaštićenog područja, učestvovali u edukativnim programima za decu iz Melenaca, objavili tematske naučne radove, legalizovali smo niz objekata, napravili novih 40 kućica za ptice, plasirali banere, informativne i promotivne flajere i druge materijale. Pravili smo godišnje i desetogodišnje planove, obezbedili smo sredstva od opštine Novi Bečej za finansiranje čuvara prirode, ali i formirali tim iz redova SB „Rusanda“ od 6 zaposlenih, koji je volonterski radio za Park prirode – nabraja samo deo dosadašnjih aktivnosti Naumović.

  U budućem upravljaču Parkom prirode „Rusanda“ slažu se da je u javnoj raspravi trebalo pomenuti ulogu dosadašnjeg staratelja ovog dobra, ali takođe ističu da je promena koja sledi sasvim prirodna.

  – Promenu je inicirala pokrajinska Skupština, jer dosadašnji upravljač nije ispunjavao neke proceduralne i formalne uslove, od stručnih kadrova do pravilnika i drugih akata. Uostalom, mi smo registrovani za delatnost zaštite prirode a Specijalna bolnica za zdravstvenu delatnost. Mi već radimo zaštitu prirodnih dobara, imamo iskustva i ovo će nam biti još jedan posao više – kaže za portal zrenjaninski.com rukovodilac službe zaštite održivog razvoja u JP „Rezervati prirode Zrenjanin“ Mira Dronjak.

  Na pitanje kada bi se primopredaja upravljačkih dužnosti mogla očekivati, ona napominje da je nezahvalno prognozirati, jer to zavisi od brzine kojom će se obavezna procedura sprovesti.

  – Obrazloženje za promenu upravljača se piše, ono će ići na razmatranje u resorno ministarstvo a odgovor iz ministarstva biće prosleđen pokrajinskoj Skupštini. To zahteva vreme, ali mi mo već sada spremni da odgovorimo novim obavezama – napominje Dronjak.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat