• MARČELO: ONI KOJI HOĆE KRALJA USTVARI HOĆE BAJKU

  ZRENJANIN – U punoj velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina održana je tribina „Stop revizionizmu! Da Zrenjanin ostane Zrenjanin“, u organizaciji Pokreta „Novi Optimizam“, i udruženja „Skaska“ i „Da Zrenjanin ostane Zrenjanin“.   Na tribini su govorili Želimir Žilnik, Ljubomir Živkov, Srđan Milošević, Duško Radosavljević,  Marko Šelić, Zlatko Jelisavac i Vlatko Sekulović, dok je tribinu moderirala Minja Bogavac.   Reč […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  MARČELO: ONI KOJI HOĆE KRALJA USTVARI HOĆE BAJKU

  ZRENJANIN – U punoj velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina održana je tribina „Stop revizionizmu! Da Zrenjanin ostane Zrenjanin“, u organizaciji Pokreta „Novi Optimizam“, i udruženja „Skaska“ i „Da Zrenjanin ostane Zrenjanin“.

   

  Na tribini su govorili Želimir Žilnik, Ljubomir Živkov, Srđan Milošević, Duško Radosavljević,  Marko Šelić, Zlatko Jelisavac i Vlatko Sekulović, dok je tribinu moderirala Minja Bogavac.

   

  Reč je o drugoj po redu tribini u organizaciji Pokreta „Novi Optimizam“ na kojoj je podignut glas protiv inicijative za promenu imena grada Zrenjanina u Petrovgrad.  Ovaj put simbolično je odabran datum 27. mart, kako bi se, po navodima organizatora, skrenula pažnja na veliko antifašističko nasleđe koje kao narod baštinimo, a koje Udruženje „Petrovgrad“ želi da potisne ne bi li osporili antifašističko nasleđe i Narodnooslobodilačku borbu, a sa njima i istorijsku ulogu narodnog heroja Žarka Zrenjanina.

   

  – Velika hrabrost je ispoljena tog 27. marta 1941. gde je niko nije očekivao, u Beogradu, Kragujevcu i drugim gradovima na protestima protiv Trojnog pakta i to je poruka za sve generacije da se vredi boriti. Plaćena je velika cena ali to pokazuje da i u najtežim okolnostima treba da se desi nešto važno i pozitivno – rekao je Vlatko Sekulović, advokat i aktivista pokreta „Novi Optimizam“.

   

  Muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo osvrnuo se na inicijativu da grad treba da bude nazvan po kralju Petru Prvom Karađorđeviću uz komentar da oni koji u Zrenjaninu hoće kralja, ustvari hoće bajku.

   

  – Suštinsko pitanje za Zrenjanince je hoće li dozvoliti da se promeni ime grada. Najlogičnije bi bilo pitati građane, ali znajući situaciju ozbiljno je pitanje pod kojim uslovima bi se referendum odvijao. Mi smo ovde da pružimo podršku, ali ne može se biti veći Zrenjaninac od Zrenjaninca, prema tome, sve će se ovo završiti tako što vi pristanete ili ne pristanete – rekao je u svom izlaganju poznati muzičar i pisac.

   

  Reditelj Želimir Žilnik je podsetio da je 27. mart dan kada je narod pokazao hrabrost, protestujući protiv nadirućeg fašizma, koji danas ostaje neprimećen.

   

  – Taj dan danas se ne slavi kao dan hrabrosti, a pravi razlozi tog revizionističkog čina gaženja po tom datumu su sramotni. Stidim se činjenice što u ovoj državi taj časni datum ne obeležavamo na častan način – rekao je Žilnik.

   

  Stop revizionizmu

   

  Istoričar Srđan Milošević rekao je da je 27. mart simbol vrednosnog opredeljenja, i da je važno to da se narod u Jugoslaviji zaista pobunio, u Beogradu, Kragujevcu, Splitu.

   

  – Oni su se opredelili za ovo što se danas naziva svetlom stranom istorije. To je vrednosni potencijal ovog dana – kazao je Milošević.

   

  Kada je reč o istorijskom revizionizmu, Srđan Milošević je istakao da on retko kada podrazumeva otvoreno lažiranje i falsifikovanje istorijskih činjenica.

   

  – Njegova je suština u prenaglašavanju nekih istorijskih činjenica i potiskivanju nekih drugih bitnih događaja, čime se stvara zamagljena i iskrivljena slika. Uloga intelektualaca i istoričara je da istinom pobijaju revizionizam – dodao je on.

   

  Zlatko Jelisavac, zrenjaninski profesor filozofije, rekao je kako u dnevnoj štampi nema ni govora o pobuni naroda protiv fašizma ali je zato glavna tema Kosovo, važna tema za nacionaliste a za normalne ljude tema od koje ne mogu da žive.

   

  – Jako sam ponosan na Zrenjanin što nije promenio ime i nadam se da će tako i ostati – rekao je Jelisavac.

   

  Duško Radosavljević, predsednik Saveza antifašista Vojvodine, izjavio je kako je 27. mart najsvetliji dan u istoriji naše zemlje.

   

  – Smatram da ne možemo danas birati, i nije dato na slobodnu volju hoće li se Zrenjanin zvati drugačije. Ne bira se, nije slobodno. Ne smete dozvoliti da to što je stvoreno bude potrto – u svom izlaganju rekao je Duško Radosavljević.

   

  Novinar Ljubomir Živkov za 27. mart kaže da je to dan kada smo uradili pravu stvar.

   

  – To je za mene neupitno. Mi, naravno, nismo jedini koji se odričemo svoje svetle prošlosti ali neka, po onoj brehtovskoj, svako govori o svojoj sramoti. Ovde se ne radi samo o tome da se ode u desno, radi se o agresivnom pomodarstvu i malograđanštini. Zaista se nadam da će Zrenjanin ostati to što jeste – zaključio je novinar.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo