• Žetva kukuruza u ataru Hetina privedena kraju – prinosi loši

  Žetva kukuruza u ataru Hetina privedena je kraju, a prinosi su, kao i u većem delu Vojvodine, loši i variraju u zavisnosti od datuma setve i od grupe zrenja.   – Oni kukuruzi koji su nekim slučajem uspeli da u periodu oplodnje izbegnu tropski talas dali su rod od dve do tri tone po jutru. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Žetva kukuruza u ataru Hetina privedena kraju – prinosi loši

  Žetva kukuruza u ataru Hetina privedena je kraju, a prinosi su, kao i u većem delu Vojvodine, loši i variraju u zavisnosti od datuma setve i od grupe zrenja.

   

  – Oni kukuruzi koji su nekim slučajem uspeli da u periodu oplodnje izbegnu tropski talas dali su rod od dve do tri tone po jutru. S druge strane, bilo je kukuruza koji nisu uspeli da formiraju ni klip ni zrno – kaže za portal zrenjaninski.com Goran Kovačević, poljoprivredni proizvođač iz Hetina.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Razvojni fond Vojvodine ponudio na prodaju zemljište u Tomaševcu

   

  Kovačević dodaje da nisu samo suša i nedostatak kiše jedini problemi u proizvodnji kukuruza.

   

  – Kukuruzu, kao tropskoj biljci, ne odgovara hladno vreme u proleće, što se dogodilo u nekoliko poslednjih godina. U tim uslovima kukuruz sporije raste. Samim tim je duže izložen napadu pipe koja se hrani njime u početnim fazama do 4,5 listova. Na nižim temperaturama kukuruz slabije usvaja fosfor, a takve temperature nepovoljno utiču i na formiranje generativnih organa biljke, koje se dešava baš u toj fazi do pet listova. Zbog nižih temperatura se skraćuju internodije kod kukuruza, biljka ostaje niža i sa manjom lisnom površinom. Neki optimum za dobar prinos je da na jedan hektar površine zemlje bude šest hektara lista – objašnjava Kovačević.

   

  Klikni na ovaj link i pročitaj aktuelne oglase za POSAO

   

  žetva kukuruza

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda