• Zemljoradničke zadruge u Novoj Crnji u izuzetno teškoj situaciji

  Opština Nova Crnja poseduje relativno ograničene potencijale za sopstveni održivi razvoj. Pored poljoprivrednog zemljišta i međunarodnog graničnog prelaza, sa terminalom u Srpskoj Crnji, relativno značajni razvojni potencijali leže i u sferi obnovljivih izvora energije, kao što su geotermalni izvori, solarna energija, biomasa i vetropotencijal. Takođe, negovanje lika i dela Đure Jakšića, koji je rođen u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zemljoradničke zadruge u Novoj Crnji u izuzetno teškoj situaciji

  Opština Nova Crnja poseduje relativno ograničene potencijale za sopstveni održivi razvoj. Pored poljoprivrednog zemljišta i međunarodnog graničnog prelaza, sa terminalom u Srpskoj Crnji, relativno značajni razvojni potencijali leže i u sferi obnovljivih izvora energije, kao što su geotermalni izvori, solarna energija, biomasa i vetropotencijal. Takođe, negovanje lika i dela Đure Jakšića, koji je rođen u Srpskoj Crnji, može biti značajan činilac u razvoju kulturne ponude novocrnjanske opštine.

   

  To je zaključak izveden u Planu razvoja opštine Nova Crnja za period od 2022. do 2030. godine, koji je predočen javnosti. U ovom dokumentu se navodi da je za većinu ruralnih opština na teritoriji AP Vojvodine, u koju spada i Nova Crnja, obradivo poljoprivredno zemljište veoma vredan prirodni resurs. U ovoj srednjobanatskoj opštini se, inače, koristi 22.335 hektara poljoprivrednog zemljišta.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Osam sela proglašeno za zaraženo i ugroženo područje zbog ptičijeg gripa

   

  „Više od polovine stanovništva opštine bavi se nekim oblikom poljoprivredne delatnosti. Ono na čemu svakako treba raditi u narednom periodu je, pre svega, povećanje prinosa osnovnih ratarskih kultura (pšenica, kukuruz i suncokret), i to efikasnijom primenom agrotehničkih mera. Zatim, pažnju treba usmeriti i na proširenje skladišnog prostora za odlaganje ratarskih proizvoda, izgradnju hladnjača za čuvanje voća i povrća, proizvodnja organske hrane, udruživanje poljoprivrednih gazdinstava u svojevrsne klastere i izgradnju pogona za preradu hrane“, stoji u Planu razvoja opštine Nova Crnja.

   

  Zemljoradničke zadruge predstavljaju potencijal za oživljavanje poljoprivrede

   

  Autori ovog plana ističu da zemljoradničke zadruge predstavljaju potencijal za oživljavanje poljoprivrede, ruralni i lokalni ekonomski razvoj i omogućavaju smanjenje migracija iz seoskih područja. Pored njih, na teritoriji opštine registrovano je ukupno 1.641 poljoprivredno gazdinstvo.

   

  „Seoske zemljoradničke zadruge, koje su u stečaju, i koje u svojini imaju poljoprivredno zemljište, nalaze se u izuzetno teškoj situaciji. One nisu organizovane u skladu sa potrebama malih i srednjih gazdinstava, te je neophodno podržati inicijative za formiranje zadruga u sredinama gde ne postoje ili ne funkcionišu“, dodaje se u ovom dokumentu.

   

  Prema podacima iz 2020. godine, najveća površina poljoprivrednog zemljišta je pod žitima, i to 16.048 hektara. Pod industrijskim biljem nalazi se zasejano 5.187 hektara, a zastupljeni su i krmno bilje, šećerna repa, povrće…

   

  U opštini Nova Crnja primetna je nedovoljna pokrivenost površina izgrađenim sistemima za navodnjavanje poljoprivrednih useva i višegodišnjih zasada. Prema podacima iz 2018. godine, navodnjava se ukupno 157 hektara, od toga 34 hektara oranica i bašta, a 123 hektara voćnjaka.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Pored ratarstva, kao dominatnog oblika poljoprivredne proizvodnje, u određenoj meri je zastupljeno i stočarstvo, ali daleko ispod potencijala koje opština ima u ovoj oblasti.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin