• Zemljoradničke zadruge dobile bespovratna sredstva za kupovinu opreme

  Zemljoradničke zadruge s područja Vojvodine dobile su bespovratna sredstva za kupovinu opreme i sistema za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i opreme za prerađivačke kapacitete.   Ugovore o dodeli ovih bespovratnih sredstava poljoprivrednim zadrugama je uručio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.   Reč je o 14 ugovora vrednih ukupno 150 miliona dinara, a realizaciju ovog konkursa sprovela […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zemljoradničke zadruge dobile bespovratna sredstva za kupovinu opreme

  Zemljoradničke zadruge s područja Vojvodine dobile su bespovratna sredstva za kupovinu opreme i sistema za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i opreme za prerađivačke kapacitete.

   

  Ugovore o dodeli ovih bespovratnih sredstava poljoprivrednim zadrugama je uručio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

   

  Reč je o 14 ugovora vrednih ukupno 150 miliona dinara, a realizaciju ovog konkursa sprovela je Razvojna agencija Vojvodine sa 50 miliona dinara.

   

  – Ovo je nova podsticajna mera Razvojne agencije Vojvodine. Ona će omogućiti nabavku najsavremenije opreme poljoprivrednim zadrugama. Ovu akciju nastavićemo da realizujemo i u narednim godinama. Od formiranja 2016. godine do danas, Agencija je opravdala svoju ulogu podsticajima za novo zapošljavanje i za nabavku mašina i opreme, pre svega u malim i srednjim kompanijama. Poboljšala je i poslovni ambijent i omogućila zapošljavanje, posebno u manjim sredinama, vodeći se načelima transparentnosti i jasnih kriterijuma prilikom dodele sredstava – izjavio je Mirović.

   

  Zadruge iz Krajišnika i Neuzine takođe dobile sredstva

   

  Među zadrugama koje su dobile ova bespovratna sredstva nalaze se i neke iz srednjeg Banata.

   

  Direktor Zemljoradničke zadruge „Sloga“ iz Krajišnika Dragan Grahovac rekao je da je njihova zadruga dobila 1,5 miliona dinara za kupovinu pakerica i vage za precizno pakovanje povrća i voća.

   

  – Kod nas se najviše gaje ratarski proizvodi – pšenica, kukuruz, suncokret… Naša zadruga je mala. Imamo samo 30 hektara u vlasništvu i 30 članova. Imajući u vidu malu površinu, okrenućemo se ka intenzivnoj proizvodnji povrća i voća. Neophodni su nam zalivni sistemi, prvenstveno bunari – kazao je Grahovac.

   

  Direktor Zemljoradničke zadruge „Agrosoj“ iz Neuzine Nandor Vereš kaže da su dobili do milion dinara bespovratno, što im mnogo znači.

   

  – Mi smo prošle godine krenuli u proizvodnju voća i povrća i kupićemo sistem navigacije koji će nam pomoći pri setvi. To će nam poboljšati kvalitet i kvantitet 30 do 40 odsto – kazao je Vereš, dodajući da njihova zadruga ima šest članova i 300 kooperanata.

   

  Sarađuju s većinom poljoprivrednika iz opštine Sečanj. Bili su ratarska zadruga, ali polako prelaze na povrtarsku i voćarsku proizvodnju, koja ima veću perspektivu.

   

  – U našoj opštini se najviše gaje kukuruz, pšenica i suncokret, u manjoj meri soja. A od povrća su pokrenuti zasadi šargarepe i crnog luka. Višnje su sve zastupljenije kada je reč o voćarstvu – rekao je Vereš.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda