• ZAVRŠIO ŠKOLU ZA FIZIOTERAPEUTA, ALI ODABRAO PČELARSTVO

  ZRENJANIN – Nikola Momirov je po zanimanju fizioterapeut, ali kako sada stvari stoje, time se neće u životu baviti. Nikola je sa svojih 26 godina već šest godina profesionalni pčelar. Pčele je zavoleo pored svog oca koji se celog života bavi njima, uz druge poslove. – Završio sam srednju medicinsku školu i u Beogradu školu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  ZAVRŠIO ŠKOLU ZA FIZIOTERAPEUTA, ALI ODABRAO PČELARSTVO

  ZRENJANIN – Nikola Momirov je po zanimanju fizioterapeut, ali kako sada stvari stoje, time se neće u životu baviti.

  Nikola je sa svojih 26 godina već šest godina profesionalni pčelar. Pčele je zavoleo pored svog oca koji se celog života bavi njima, uz druge poslove.

  – Završio sam srednju medicinsku školu i u Beogradu školu za fizioterapeute, ali zasad ne nameravam tim da se bavim. Život sam i budućnost vezao za pčelarstvo – priča Nikola.

  Momirovi imaju oko 400 košnica. Košnice se stacioniraju u Tarašu, Elemiru i na Babatovu.

  – Prošla godina za pčelare je bila jako teška. Sve paše su bile loše, a onda je još i cena meda nikad niža. No, pčelarstvo je ozbiljan i naporan posao i svestan sam da ne može svaka godina da bude rekordna. Mora mnogo da se uči, a mora i mnogo da se radi. Ja sam devet meseci godišnje u pčelarskom odelu, ne bukvalno, naravno, i ceo dan van kuće. Dođem uveče da se okupam pa nanovo. Košnice u toku godine selim na sve moguće paše… Ipak, od pčelarstva može da se živi i ja sam rešio da ću time da se bavim. Volim da sam svoj na svome – kaže Nikola.

  Država trenutno subvencioniše pčelare sa 600 dinara po košnici.

  – Bolje išta nego ništa – napominje Nikola i dodaje da je to ispričao svojim prijateljima u Austriji, koji su se grohotom nasmejali. – Može i više i bolje i tvrdim da bi mnogo više mladih svoj život vezalo za selo.

  Svake godine Momirovi proizvedu između pet i deset tona meda. Uglavnom ga prodaju na veliko, ta je cena vrlo niska, ali određenu količinu prodaju na malo i Nikola je zadovoljan cenom do 500, odnosno 700 dinara po kilogramu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda