• Zadrugarstvo u poljoprivredi – rezultati i perspektive

  U utorak, 19. februara, u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, biće održana tribina „Zadrugarstvo u poljoprivredi – rezultati i perspektive“.   Na tribini će govoriti Vojo Trkulja, direktor zadruge „Branko Gleđa“ iz Banatskog Višnjićeva, i Nandor Vereš, direktor „Agrosoja“ iz Neuzine. Prisutnima će se obratiti i novinar Nikola Božović.   Tribina počinje u 19 časova. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zadrugarstvo u poljoprivredi – rezultati i perspektive

  U utorak, 19. februara, u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, biće održana tribina „Zadrugarstvo u poljoprivredi – rezultati i perspektive“.

   

  Na tribini će govoriti Vojo Trkulja, direktor zadruge „Branko Gleđa“ iz Banatskog Višnjićeva, i Nandor Vereš, direktor „Agrosoja“ iz Neuzine. Prisutnima će se obratiti i novinar Nikola Božović.

   

  Tribina počinje u 19 časova.

   

  U poslednjih dvadesetak godina u Vojvodini je došlo do rapidne koncentracije vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem. Nastale su prave latifundije, više krupnih vlasnika raspolaže desetinama hiljada hektara obradive zemlje, kao u vreme Austrougarske monarhije. Uvođenje kapitalizma u poljoprivredu onemogućilo je ekonomsku održivost malog poseda i dovela do socijalne katastrofe u selima.

   

  Politika pridruživanja Evropskoj uniji podrazumeva i otvaranje našeg tržišta za poljoprivredne proizvode iz država članica EU, gde farmeri dobijaju velike subvencije, pa tako naši proizvođači postaju nekonkurentni.

   

  U poljoprivredi Srbije sve su prisutnije strane korporacije kojima naša država prodaje, po bagatelnim cenama, velike površine najbolje obradive zemlje.

   

  Da li postoji alternativa ovakvoj organizaciji poljoprivrede, da li mogu da opstanu zadruge i porodična gazdinstva, koliko je preostalo zadruga u srednjem Banatu i sa kakvim problemima se suočavaju? To su neka od pitanja na koja će učesnici tribine dati odgovore.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda