• Vremenske (ne)prilike ne idu na ruku domaćim voćarima

  Vremenske (ne)prilike u poslednje vreme uopšte ne idu na ruku domaćim voćarima. Prvo su natprosečno visoke temperature tokom februara i u prvoj polovini marta prouzrokovale rano cvetanje voća, a poslednjih dana su usledili sneg i jak mraz koji su, sasvim izvesno, pričinili određenu štetu na plantažama.   Najugroženije su, prema rečima voćara Save Radišića, kajsije, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vremenske (ne)prilike ne idu na ruku domaćim voćarima

  Vremenske (ne)prilike u poslednje vreme uopšte ne idu na ruku domaćim voćarima. Prvo su natprosečno visoke temperature tokom februara i u prvoj polovini marta prouzrokovale rano cvetanje voća, a poslednjih dana su usledili sneg i jak mraz koji su, sasvim izvesno, pričinili određenu štetu na plantažama.

   

  Najugroženije su, prema rečima voćara Save Radišića, kajsije, breskve i rane sorte šljiva koje su započele vegetaciju.

   

  – Sneg koji je padao dva dana za sada nije napravio preveliki problem, ali može da se desi da zbog njega rod bude umanjen. Međutim, ukoliko narednih dana bude jakog jutarnjeg mraza, onda su kajsije, breskve i neke vrste šljiva za ovu godinu izgubljene – ističe Sava Radišić.

   

  Pročitajte još: Odložena javna licitacija poljoprivrednog zemljišta u Novom Bečeju

   

  Ostalo voće je, za sada, u dobrom stanju.

   

  – Opasnost od mraza traje sve do Đurđevdana. Za sve poljoprivredne kulture, a posebno za voće, najbolji su čisti vremenski uslovi. Kad je zima, da je zima, a kad izađemo iz zime, da se više u nju ne vraćamo. Poslednjih godina to nije tako. Voćkama smeta promenljivo vreme, nagla otopljenja i nagla zahlađenja, ali to je, izgleda, nešto na šta moramo da budemo spremni – zaključuje Radišić.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda