• Uzgoj kupusa je gotovo presahnuo a ključni razlog je tržište!

  Taraš je nekada bio na glasu kao selo proizvođača kvalitetnog krompira i kupusa, ali je poslednjih godina uzgoj kupusa gotovo presahnuo. A ključni razlog je tržište.   – Nema tržišta za kupus i mnogi su odustali od proizvodnje. Eto, i ja već treću godinu zaredom kupujem kupus za kiseljenje, što možda zvuči neverovatno, ali je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Uzgoj kupusa je gotovo presahnuo a ključni razlog je tržište!

  Taraš je nekada bio na glasu kao selo proizvođača kvalitetnog krompira i kupusa, ali je poslednjih godina uzgoj kupusa gotovo presahnuo. A ključni razlog je tržište.

   

  – Nema tržišta za kupus i mnogi su odustali od proizvodnje. Eto, i ja već treću godinu zaredom kupujem kupus za kiseljenje, što možda zvuči neverovatno, ali je istinito – priča za portal zrenjaninski.com Ratinko Vučetić, uzorni i nadaleko poznati poljoprivredni proizvođač iz Taraša.

   

  On kaže da je tržište ključni razlog što su mnogi njegovi suseljani odustali od gajenja kupusa.

   

  – Nemaš kome da prodaš, tržište je preplavljeno kupusom sa strane, a niko neće da pravi gubitke – napominje Vučetić.

   

  Pročitajte još: Poskupljenje voća podiglo cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva

   

  Mala potražnja ograničava uzgoj kupusa

   

  Njegovu priču potvrđuje i Gordana Šokšić, čije gazdinstvo u Tarašu već više od decenije proizvodi organsku hranu, uglavnom krompir, cveklu, tikvice, blitvu, beli luk… Kupus je zastupljen sa svega tri, četiri procenta. I to isključivo zbog plodoreda, a ne zbog isplative proizvodnje.

   

  – Prošlogodišnji rod bio je odličnog kvaliteta, glavice krupne i zdrave, ali mala tražnja nam ograničava proizvodnju kupusa, mada je ova zemlja veoma pogodna za tu kulturu – napominje Gordana Šokšić.

   

  Najveći deo obradive zemlje kojom Tarašani raspolažu je, inače, sa druge strane Tise. Zbog toga ovi vredni ratari i povrtari moraju veoma da vode računa o isplativosti kultura koje gaje, jer su im troškovi obrade i transporta uvećani. Zbog toga kupus više nije jedan od ključnih brendova Taraša.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda