• Ukinuto rešenje kojim je Srpski Itebej proglašen zaraženim područjem

  Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ukinula je rešenje kojim je Srpski Itebej, u opštini Žitište, proglašen područjem zaraženim afričkom kugom svinja.   U rešenju se navodi da je 12. septembra Srpski Itebej proglašen zaraženim područjem. U međuvremenu, sprovedene su sve mere u skladu sa Pravilnikom o merama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ukinuto rešenje kojim je Srpski Itebej proglašen zaraženim područjem

  Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ukinula je rešenje kojim je Srpski Itebej, u opštini Žitište, proglašen područjem zaraženim afričkom kugom svinja.

   

  U rešenju se navodi da je 12. septembra Srpski Itebej proglašen zaraženim područjem. U međuvremenu, sprovedene su sve mere u skladu sa Pravilnikom o merama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja. U to je uključen i klinički i laboratorijski nadzor.

   

  „Dobijeni su negativni rezultati. Utvrđeno je da ne postoje razlozi za dalju primenu naređenih mera“, navodi se u rešenju, u koje je naša redakcija imala uvid.

   

  Pročitajte još: RAZLOG ZA ZABRINUTOST: Jedemo slatkovodnu ribu punu olova?!

   

  Podsetimo, rešenjem od 12. septembra zaraženim je proglašeno područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u Srpskom Itebeju. Takođe, područje poluprečnika deset kilometara oko žarišta zaraze proglašeno je ugroženim od afričke kuge svinja. Ovo područje obuhvatalo je opštine Žitište, Nova Crnja i Sečanj.

   

  Lovišta Stari Begej – jug i Stari Begej – sever, u opštini Žitište, zatim Koštanac i Aleksandrovo, u opštini Nova Crnja, kao i Vučjak u opštini Sečanj, proglašena su područjem visokog rizika. Na ovim područjima sprovodile su se sve mere u skladu sa naredbom koju su izdali nadležni državni organi. Ova naredba imala je za cilj sprečavanje pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. „Ukinuto rešenje kojim je Srpski Itebej proglašen zaraženim područjem“
   E, OVDE IZGLEDA, DA SE „VISOKA“ POLITIKA UMEŠALA!!!???
   NEKOM SMETA JEDINA BANATSKA FIRMA, MESARA, KOJA NEMA HLADNJAČU, HOĆU REĆI, ONO ŠTO PRERADI, STIŽE U MESARE!!!
   POZDRAV IZ ELEMIRA!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda