• STANJE U OVDAŠNJIM VOĆNJACIMA

  Upućeni kažu da cenu voća ove godine, možda više nego ikad, diktiraju nakupci

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Da li će biti pekmeza od kajsija ili kompota od dunja ove godine? Ako ostane ovako kako je sada, možemo se nadati, kaže za portal „Zrenjaninski“ voćar Sava Radišić.

  visnje

  – U toku je berba višanja. Višnje su ove godine stradale od monilije. Ko nije izvršio dobru zaštitu, nije imao šta da bere, ko je uradio kako treba, ima solidan rod – kaže Sava Radišić. – Kajsije su takođe stradale od monilije, ali rod će biti prosečan. Šljive se dobro drže, a dunje najbolje. Iako monilija i ervinija koja napada dunje idu u paru, ove godine ervinije nije bilo toliko i zato će rod dunja biti vrlo dobar. Rod oraha i lešnika biće prosečan.

  Ni u suši gladi, ni u kiši roda, kaže narod. Ova godina je pravi primer za tu narodnu mudrost.

  – Sada je svom voću potrebno sunce. Ako ga bude, nema razloga za brigu. Potrebno je i vlage ali onako taman a ne potop – dodaje Radišić.

  Što se tiče cena voća, e to je druga priča. Cenu ove godine, možda više nego ikad, diktiraju nakupci, a u poslednjoj ruci – Rusi. Primer za to bile su trešnje. Jedne nedelje skočila im je cena i na 400 dinara jer je kompletna ponuda na beogradskom kvantašu otkupljena i otišla za Rusiju. Koliko će koštati kajsije u punoj sezoni videćemo. Zato odgovor na pitanje sa početka teksta glasi: pekmeza će biti, ali koliko će da košta znaće se za mesec dana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda