• Rod odličan: Završena berba kamilice na njivama oko Zrenjanina (Foto)

  Ovogodišnja berba kamilice na njivama u okolini Zrenjanina je završena i sada su u toku poslovi na njenoj doradi.   – Berba je protekla po najlepšem mogućem vremenu, što se ne dešava tako često u maju – kaže za portal zrenjaninski.com proizvođač ove lekovite biljke Milan Jankov iz Elemira.   Jankovi su ove godine kamilicom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rod odličan: Završena berba kamilice na njivama oko Zrenjanina (Foto)

  Ovogodišnja berba kamilice na njivama u okolini Zrenjanina je završena i sada su u toku poslovi na njenoj doradi.

   

  – Berba je protekla po najlepšem mogućem vremenu, što se ne dešava tako često u maju – kaže za portal zrenjaninski.com proizvođač ove lekovite biljke Milan Jankov iz Elemira.

   

  Jankovi su ove godine kamilicom posejali 21 jutro.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Zrenjanin raspisao javni poziv za davanje košnica mladima na selu

   

  – Kamilica je odlično rodila i vrhunskog je kvaliteta, jer je imala puno sunca, a samu berbu smo obavili bez kiše, blata i problema – dodaje Jankov.

   

  milan jankov

   

  Kamilica se bere posebnom mašinom, domaće proizvodnje, koju vuče traktor. U berbi je, osim traktoriste, potreban još jedan radnik koji radi na samoj mašini. Nakon berbe, u najkraćem roku, kamilica se mora smestiti u sušaru, u kojoj se suši između 16 i 20 časova, retko 24 sata.

   

  Sada je u domaćinstvu Jankovih u toku dorada kamilice.

   

  – Nakon sušenja, specijalnom mašinom se odvajaju glavica, odnosno cvet, koji je najkvalitetniji deo biljke, od stabljike, to jest peteljke koja zna da bude dugačka između pet i 30 centimetara. Čist cvet je prva klasa kamilice i logično ima najbolju cenu. Ostatak se ponovo prosejava kroz specijalno sito i taj deo biljke je, u stvari, sadržaj u kesicama čaja – ističe Jankov.

   

   

  Kako se Jankovi kamilicom bave već skoro dve decenije, nemaju problem sa plasmanom.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Plasman kamilice je i ove godine unapred obezbeđen. Već godinama imamo stalnog kupca, tako da ne razmišljamo o prodaji. Naše je da odgajimo kvalitetnu kamilicu, što se i ove godine dogodilo – ističe Jankov.

   

  berba kamilice

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda