• Pšenica ove godine podbacila, ni kiša više ne pomaže ratarima

  Kiša koja je padala poslednjih dana za pšenicu ne može da učini mnogo, osim da pomogne u nalivanju zrna i da ono ove godine, koliko je to moguće, bude kvalitetnije. Pšenica je, kažu naši sagovornici, ove godine podbacila.   – Na mojim njivama rod je zbog suše umanjen za 30 do 40 odsto. Pšenica je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pšenica ove godine podbacila, ni kiša više ne pomaže ratarima

  Kiša koja je padala poslednjih dana za pšenicu ne može da učini mnogo, osim da pomogne u nalivanju zrna i da ono ove godine, koliko je to moguće, bude kvalitetnije. Pšenica je, kažu naši sagovornici, ove godine podbacila.

   

  – Na mojim njivama rod je zbog suše umanjen za 30 do 40 odsto. Pšenica je niska, bar za 15 centimetara je niža nego što bi trebalo da bude u ovom periodu. I retka je. Klas je kraći za oko dva centimetra, što u prevodu znači manji rod. Jednom rečju, ove godine, što se tiče pšenice, imaćemo velike gubitke – kaže za portal zrenjaninski.com Bojan Jovanović, poljoprivredni proizvođač iz Zrenjanina.

   

  Pročitajte još: U voćnjaku porodice Grujić trešnje izuzetno dobro rodile

   

  Pšenica je sada u fazi nalivanja zrna i kiša će joj pomoći da ga bolje nalije, ali broj zrna u klasi je manji. I tu pomoći nema. Još nekoliko dana kišnog perioda značiće nešto za kvalitet žita, ali ne bi valjalo da kiša pada u vreme žetve, koja će po svoj prilici ove godine biti ranije.

   

  pšenica

   

  Pšenica zakazala i u Banatskom Višnjićevu

   

  – Za 35 godina, koliko se bavim ratarstvom, ovako lošu situaciju sa pšenicom ne pamtim. Mi smo posejali 75 hektara, a procena je da će rod biti umanjen za 50 odsto. Ako prinos bude dve do tri tone po hektaru, bićemo zadovoljni – kategoričan je Vojin Trkulja, direktor poljoprivrednog preduzeća „Branko Gleđa“ iz Banatskog Višnjićeva.

   

  Na mnogim njivama, kažu naši sagovornici, žetve neće ni biti, jer se neće isplatiti. Ima poljoprivrednika u Melencima i Jarkovcu koji su pokosili pšenicu i silirali, ispresovali je za seno.

   

  – Ima ih koji su preorali njive, ali na ovu sušu razmišljati o setvi nečeg drugog, po meni, nema smisla – kaže Trkulja.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin