• Proveravali smo kakvo je trenutno stanje na srednjobanatskim njivama

  Suša vlada banatskim poljima, doduše ne na svim. Pšenica je na većini njiva žedna, a kako je trenutno u fazi nalivanja zrna, kiša joj je neophodna. Ugrožene su i kasne sorte voća, jabuke, kruške, dunje.   – Do pre nekoliko godina morali smo da odvodnjavamo, jer su nam njive i voćnjak na ritskoj zemlji pored Tise. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Proveravali smo kakvo je trenutno stanje na srednjobanatskim njivama

  Suša vlada banatskim poljima, doduše ne na svim. Pšenica je na većini njiva žedna, a kako je trenutno u fazi nalivanja zrna, kiša joj je neophodna. Ugrožene su i kasne sorte voća, jabuke, kruške, dunje.

   

  – Do pre nekoliko godina morali smo da odvodnjavamo, jer su nam njive i voćnjak na ritskoj zemlji pored Tise. Sada navodnjavamo i voćnjak i njive pod kukuruzom. Pola veka radim ovu zemlju i ovako malo vlage u aprilu i maju ne pamtim. U voćnjaku su najugroženije jabuke, kasne sorte krušaka i dunje. Zametnule su plod, ali bez kiše nema šanse da plod ostane na grani – kaže poljoprivredni proizvođač Sava Radišić iz Elemira.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Odjavljen ptičiji grip: U srednjem Banatu trenutno nema aktivnih žarišta

   

  Poljoprivrednik iz Hetina Goran Kovačević kaže da su atari u ovom selu imali sreće dva puta ove godine.

   

  – Dobili smo u martu i aprilu od 60 do 70 litara kiše, a sada nešto više od 10 litara u dva navrata, pa je pšenica u odličnom stanju. Ali već u susednom selu to nije tako – kaže Goran Kovačević.

   

  goran kovačević
  Goran Kovačević

   

  Marko Renovica je jedan od malobrojnih poljoprivrednih proizvođača koji seje šećernu repu. I ove godine, sa kooperantima, posejao je oko 300 hektara repe.

   

  – Za sada je repa u odličnoj kondiciji, jer ima još malo vlage u zemljištu. Najveću štetu trpi pšenica i, ukoliko u naredne dve nedelje budu visoke temperature i bez padavina, prinos će biti umanjen, a kvalitet lošiji – upozorava Renovica.

   

  Kukuruz i suncokret su nikli i njima je sada kiša neophodna za dalji razvoj.

   

  – Do kraja aprila u srednjem Banatu u proseku treba da padne 480 litara kiše, a do sada je palo u proseku 50 – navodi poljoprivredni proizvođač Ivan Urošević iz Melenaca, sela u čijem je ataru poslednjih dana palo tek pet litara kiše po kvadratnom metru.

   

  njive

   

  Pšenica i ječam u Neuzini u veoma lošem stanju

   

  Kompletna povrtarska proizvodnja na otvorenom u Zemljoradničkoj zadruzi „Agrosoj“ u Neuzini se navodnjava. Navodnjava se i deo ratarskih kultura.

   

  – Pšenica i ječam su u veoma lošem stanju i ako kiša, i to dobra, ne padne uskoro, veliko je pitanje koliki će prinos i kakav kvalitet biti. Mi navodnjavamo kompletnu povrtarsku proizvodnju šargarepe i nešto ratarskih kultura. Očekujemo da nam 1. juna stigne nova oprema, pa ćemo povećati površine pod zalivnim sistemom. I dalje je to tek deset odsto naših površina, što je nedovoljno – napominje Nandor Vereš, direktor zadruge u Neuzini.

   

  O tome koliko će koštati voće i povrće koje se već u maju zaliva, niko ne govori. Trenutno se spasava usev.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Voće je već skupo, a kada se zaliva mesecima pre nego što donese plod, može se samo pretpostaviti da će mu cena biti viša. Koliko, o tome trenutno ne razmišljamo. Gledamo da spasemo šta se od roda spasiti može – podvlači Sava Radišić.

   

  njive

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda