• Protest zaposlenih u Zemljoradničkoj zadruzi „Agro Klek“ (Foto)

  Opstanak jedne od najuspešnijih zemljoradničkih zadruga u Vojvodini, „Agro Klek“ iz Kleka, doveden je u pitanje, zbog restitucije državne zemlje. Agencija za restituciju, naime, planira da oranice koje obrađuje ova zadruga koristi za povraćaj građanima koji potražuju poljoprivredno zemljište.   Zaposleni u „Agro Kleku“ se ne mire sa tim. Zato su prvo organizovali protest upozorenja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Protest zaposlenih u Zemljoradničkoj zadruzi „Agro Klek“ (Foto)

  Opstanak jedne od najuspešnijih zemljoradničkih zadruga u Vojvodini, „Agro Klek“ iz Kleka, doveden je u pitanje, zbog restitucije državne zemlje. Agencija za restituciju, naime, planira da oranice koje obrađuje ova zadruga koristi za povraćaj građanima koji potražuju poljoprivredno zemljište.

   

  Zaposleni u „Agro Kleku“ se ne mire sa tim. Zato su prvo organizovali protest upozorenja na njivama koje su predmet restitucije, a zatim jutros i ispred Gradske kuće u Zrenjaninu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Domaće lubenice i dinje sa njive Lazara Vitomirova uskoro na pijaci

   

  Direktor Zemljoradničke zadruge „Agro-Klek“ Radovan Bokić tvrdi da je zemlja, koja je danas predmet postupka restitucije, pre nekoliko godina legalno uknjižena na osnovu Zakona o zemljoradničkim zadrugama.

   

  – Zakon o zemljoradničkim zadrugama je propisao da zadruge uknjiže društvenu imovinu bez dokazivanja. Mi smo na osnovu toga upisali vlasništvo nad zemljom i tako nešto ne bi bilo moguće da nije po zakonu. Prosto je neverovatno da sada planiraju da nam uzmu zemlju, pod izgovorom restitucije, i da je vraćaju potražiocima, ne iz Zrenjanina, već iz Pančeva, Sakula, Sefkerina i Idvora, kao da tamo nema državne zemlje – naglašava Bokić.

   

  agro klek

   

  „Agro Klek“ zapošljava oko 80 radnika

   

  Zadrugari navode da je u planu da im se oduzme 400 hektara zemlje i da se, pritom, zauzvrat ne nudi nikakvo drugo rešenje. Zanimljivo je da je reč o zemlji koja se nalazi nadomak buduće obilaznice i čija je cena skočila, pa sumnjaju da nekome možda odgovara i da se prevede u građevinsko zemljište.

   

  U ZZ „Agro Klek“ navode i da na području grada Zrenjanina, odnosno u neposrednoj okolini, ima dosta državne zemlje koja bi mogla da posluži za vraćanje u postupku restitucije. Grad Zrenjanin je samo u ovoj godini oglasio za izdavanje u zakup 9.000 hektara državne zemlje, dodaju zadrugari iz Kleka.

   

  – Samo u Kleku se nalazi 600 hektara državne zemlje. Pitam se za koga je čuvaju, a nama je oduzimaju. I u okolini ima toliko državne zemlje, ali su zapeli da uzmu baš našu. Ovde rade čitave porodice i oduzimanje zemlje bi ugrozilo naš rad – upozorio je Radovan Bokić.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  ZZ „Agro Klek“ zapošljava oko 80 radnika. Obrađuje 1.200 hektara poljoprivrednog zemljišta, ima godišnju proizvodnju od pet miliona litara mleka i stočni fond od 1.200 krava, od kojih je u sistemu muže gotovo 600. Takođe, zadruga sir izvozi u Rusiju.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda