• PRODAJU JAJA PO BAGATELNIM CENAMA!

  Proizvođači očajni, razmišljaju o zatvaranju farmi pilića

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Ako imate sreće da naiđete u pravo vreme, jaja u „Agroživovim“ prodavnicima možete da kupite i za – četiri dinara!

  jaja

  Potrošači nikad zadovoljniji – u januarskim novčanicima nije ostalo previše para, pa kutija jaja za manje od 50 dinara predstavlja pravi dobitak.

  Za proizvođače, ovakve cene predstavljaju katastrofu.

  – Pa, slušajte, jaja od 4 dinara i to iz firme koja je dosad tri puta išla u stečaj, i opet će… Šta da kažem. Posle 30 godina bavljenja ovim poslom zatvoriću farmu – kaže za portal „Zrenjaninski“ Dragoljub Doroškov iz preduzeća „Alenid“. – Proizvođačka cena je između 7 i 7,5 dinara, a kad jaje prodajete za 9 onda vidite kako to može da se isplati. Ovako niske cene nisu sezonskog karaktera, to je tendencija. Svi srednji proizvođači razmišljaju da odustanu, a to će izazvati posledice ne samo na njih nego i na proizvođače stočne hrane i proizvođače opreme za farme, pa redom.

  Šta je uzrok niskim cenama jaja?

  – Sasvim sigurno uvoz. Na naše tržište stižu jaja sa evropskog tržišta, ako ne sveža, onda u prahu, koje kupuje industrija. U velike trgovinske lance, srednji proizvođači ne mogu ni da uđu. Ostaju pijace i kiosci da plasiramo jaja, ali prodaja tu ide sve teže – objašnjava Doroškov.

  U okolini grada gotovo da ne postoje farme koka nosilja srednjeg kapaciteta. Nema ni velikih. Prozvodnje jaja ima još u Česteregu i nešto u Ravnom Topolovcu.

  – Trenutno imam farmu sa 6.000 koka. U narednih mesec dana smanjiću na 1.000, a onda zatvoriti – dodaje Doroškov.

  Srbija je na samom začelju po potrošnji jaja po stanovniku u Evropi. Prosečno, svaki stanovnik Srbije potroši godišnje između 160 i 190 jaja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda