• Prazne kuće i staje su poziv državi i lokalnoj samoupravi da reaguju

  – Prazne kuće i staje, naročito u rubnim područjima, poziv su državi i lokalnoj samoupravi da reaguju – izjavio je Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj, prilikom posete Zemljoradničkoj zadruzi „Modoš“ u selu Jaša Tomić, jednoj od onih kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.   – Danas tehnologija ide […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prazne kuće i staje su poziv državi i lokalnoj samoupravi da reaguju

  – Prazne kuće i staje, naročito u rubnim područjima, poziv su državi i lokalnoj samoupravi da reaguju – izjavio je Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj, prilikom posete Zemljoradničkoj zadruzi „Modoš“ u selu Jaša Tomić, jednoj od onih kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

   

  – Danas tehnologija ide napred, znanje takođe, i tim pre što u ovim krajevima ne obilujemo radnom snagom, mehanizacija mora da prati zemlje u okruženju, a i dalje – rekao je Krkobabić i naznačio da je ovo pravi put da se strateški reši pitanje pražnjenja rubnih delova naše zemlje i spreči usud praznog mesta koji se preteći nadvio nad Srbijom.

   

  Jaša Tomić je selo u Banatu koje, prema poslednjem popisu, ima 2.500 stanovnika, a realno stanje je, kako navode meštani, da ih nema više od 1.500.

   

  Ministar se osvrnuo i na stočarstvo čiju obnovu je nazvao „imperativom agrara“, iznoseći podatke da je devedesetih godina Srbija izvezla 30.000 tona najkvalitetnijeg mesa, bebi bifa, a 2015. godine tek 315 tona istog proizvoda.

   

  Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov izjavio je da je ova zadruga dokaz da su ova sredstva došla u pravo vreme na pravo mesto i da je mestima, poput ovog, na dva kilometra od rumunske granice, potrebna ista pažnja kao i jugu Srbije. Prema njegovim rečima, ovakve akcije su jedini način da mladi ljudi sa svojim porodicama ostanu u ruralnim sredinama.

   

  Direktor ZZ „Modoš“ Milan Žebeljan istakao je koliko je ova savremena mehanizacija, koja je zamenila dotrajalu, u stanju da poboljša konkretne rezultate rada na 3.000 hektara koliko zadruga, zajedno sa svojim kooperantima, obrađuje.

   

  ZZ „Modoš“ se od 1995. godine bavi proizvodnjom, prodajom i otkupom poljoprivrednih proizvoda (kukuruz, pšenica, suncokret, soja). Ima 70 članova i 600 kooperanata, a iz prošlogodišnjeg državnog Programa za razvoj zadrugarstva dobila je 10 miliona dinara za specijalizovanu mehanizaciju (teleskopski manipulator i sejalicu).

   

  Ove godine planirano je u budžetu Republike Srbije novih 825 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu. Konkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava starim i novoosnovanim zadrugama je upravo završen i obrada prijava je u toku, a složene zadruge mogu konkurisati do 15. septembra.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda