• Poljoprivrednici sa današnjeg protesta poručili: Saterani smo uza zid

  Poljoprivrednici iz Zrenjanina i okoline organizovali su danas drugi protest u ovom mesecu. To su učinili da bi izrazili nezadovoljstvo zbog visokih cena đubriva i goriva i izostanka podrške države u ovoj situaciji. Kao i pre dve nedelje, oni su se okupili na parkingu ispred Kristalne dvorane, a zatim su se traktorima zaputili u protestnu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poljoprivrednici sa današnjeg protesta poručili: Saterani smo uza zid

  Poljoprivrednici iz Zrenjanina i okoline organizovali su danas drugi protest u ovom mesecu. To su učinili da bi izrazili nezadovoljstvo zbog visokih cena đubriva i goriva i izostanka podrške države u ovoj situaciji. Kao i pre dve nedelje, oni su se okupili na parkingu ispred Kristalne dvorane, a zatim su se traktorima zaputili u protestnu vožnju gradom.

   

  Poljoprivrednik iz Zrenjanina Slavko Vukov poručio je da današnji protest pokazuje spremnost ratara da istraju u svojoj nameri, a to je da im se ispune zahtevi koje su uputili Vladi Srbije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: U narednom periodu pojačana kontrola traktora na putevima

   

  – Juče smo bili na razgovoru u Vladi i mi smo tamo obrazložili sve naše zahteve. Imamo ozbiljan problem, pre svega zbog rasta cena veštačkog đubriva. Obećano nam je da ćemo sutra dobiti neki odgovor kako država može da pomogne poljoprivrednicima. Da li će nas to zadovoljiti ili ne, znaćemo sutra. Ovo danas nije protest koji treba da diže tenzije, jer smo imali razgovor i idemo u pravcu iznalaženje rešenja. Ovo je samo iskazivanje naše spremnosti i rešenosti da istrajemo u svemu ovome – kazao je Vukov.

   

  protest poljoprivrednika

   

  Ništa bez ozbiljnije pomoći države

   

  Poljoprivrednik Svetislav Seležan iz Zrenjanina je istakao da je ova godina specifična po tome što su se u svetu dogodile velike promene, prvenstveno kada je reč o poskupljenju energenata.

   

  – To se u velikoj meri odrazilo i na nas. Borimo se koliko god možemo, crpimo naše resurse, ali bez ozbiljnije pomoći države ti resursi se brzo tope. Svi mi smo već zaduženi kod banaka i na drugim mestima, tako da je jako teško isplivati i pokriti sve troškove. Naša roba je poskupela 30 – 40 posto, a repromaterijal 200 – 300 posto. Čemu onda možemo da se nadamo u ovakvoj situaciji – obrazložio je Seležan.

   

  U današnjoj protestnoj vožnji učestvovao je i Dalibor Paskulov iz Botoša, koji je poručio da trenutno ne postoji sistemsko rešenje za probleme poljoprivrednika.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Niko se nije nadao tolikom skoku cene derivata. Poljoprivredi je najteže, jer stiže proleće, a mi smo saterani uza zid. Proizvodnja će biti manjeg obima i svi ćemo biti na gubitku. Pokušavali smo unazad pet – šest godina sa resornim ministrom da se dogovorimo o sistemskom rešenju, da se umanje akcize na dizel gorivo i da se povećaju subvencije po hektaru. Stalno je bilo neko obećanje, a vreme je prolazilo, dok nismo dočekali da barel nafte pređe 100 dolara – istakao je Paskulov.

   

  protest poljoprivrednika

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin