• Poljoprivrednici iz grada i okolnih sela došli traktorima pred Gradsku kuću

  Poljoprivrednici iz Zrenjanina i okolnih sela došli su danas traktorima ispred Gradske kuće, zahtevajući od gradske vlasti da im pomogne u rešavanju problema izazvanih nezapamćenom sušom. Ovdašnji ratari ujedno su podržali kolege koje već danima organizuju proteste u Novom Sadu i drugim delovima Srbije.   Poljoprivrednik iz Zrenjanina Slavko Vukov je poručio da je današnji […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poljoprivrednici iz grada i okolnih sela došli traktorima pred Gradsku kuću

  Poljoprivrednici iz Zrenjanina i okolnih sela došli su danas traktorima ispred Gradske kuće, zahtevajući od gradske vlasti da im pomogne u rešavanju problema izazvanih nezapamćenom sušom. Ovdašnji ratari ujedno su podržali kolege koje već danima organizuju proteste u Novom Sadu i drugim delovima Srbije.

   

  Poljoprivrednik iz Zrenjanina Slavko Vukov je poručio da je današnji skup na Trgu slobode podrška inicijativi za opstanak poljoprivrednika, koji imaju jasno deklarisane zahteve, predate Vladi Srbije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: „Terzija trans“, zbog povećanog obima posla, raspisao još jedan konkurs

   

  – Došli smo pred Gradsku kuću i sa jednim zahtevom koji upućujemo Skupštini grada Zrenjanina. Tražimo da uradi ono što je u njenoj nadležnosti, a to je otpis poreza na poljoprivredno zemljište na period od godinu dana. Prihoda iz kojih bismo mi tu obavezu platili nema. A nema ih jer je definitivno srednji Banat, a grad Zrenjanin i eksplicitno, stradao usled nezapamćene suše. Naši usevi su jednostavno takvi da nema roda, a onda nema ni prihoda – naglasio je Slavko Vukov.

   

  Prema njegovim rečima, zahtevi poljoprivrednika koji ovih dana protestuju u Novom Sadu i oni koji su bili aktuelni početkom ove godine suštinski su isti.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Firma „Đenka Transport“ zapošljava nove radnike

   

  – Pitanje nafte se odlaže već godinama i mora jednom konačno da se reši, jer nas opterećuje u velikoj meri. Kada smo pre nekoliko meseci mi organizovali proteste, tražili smo i veće subvencije, odnosno podršku države. Onog momenta kada je doneta odluka o zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda, a to su pšenica, kukuruz i suncokret, tog trenutka smo mi skrajnuti i oštećeni, jer je tržište destabilizovano. To što se nama danas nudi za sunocokret je uticaj te nespretne i nepotrebne odluke o zabrani izvoza. Ako išta nije imalo smisla zabraniti, onda je to baš ulje, zato što Srbija ne potroši ni trećinu onoga što se proizvede. Kada zabranite izvoz, dešava se to da proizvođači nemaju manevre – objasnio je Vukov i dodao da je taj problem evidentan i kod pšenice, samo što se to prenebregava.

   

  poljoprivrednici

   

  Nezapamćena suša u srednjem Banatu

   

  Poljoprivrednik Dalibor Paskulov iz Botoša je istakao da ovdašnji ratari traže da se na teritoriji grada Zrenjanina proglasi elementarna nepogoda zbog suše. To bi, kako je rekao, automatski smanjilo porez na imovinu i ostala davanja poljoprivrednika.

   

  – Razmere suše u Banatu su najekstremnije, pogotovo u srednjem Banatu. Atari izgledaju tragično. Dugo se bavim poljoprivredom i ovako još nije bilo. Verujte da ima potesa u ataru Botoša gde nema klipa kukuruza – kazao je Paskulov.

   

  Kako je naveo, pravi potez koji bi povukla država bila bi jednokratna pomoć za mala i srednja gazdinstva.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Da je proletos bio normalniji iznos pomoći, muka bi sada bila manja. Mi bismo taj novac mogli da uložimo u proizvodnju koja je sada propala usled suše. Ne krivimo mi nikoga, ni ministarstvo, ni Vladu. Jednostavno suša je Božija volja i to je jače od nas. Ali, tražimo pomoć države, jer nam je neophodna – dodao je Paskulov.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. Traktore kupili jednim delom od subvencija jod iste države protiv koje protestuju. Neka se jedan paor javi koji je dao džak brašna u humanittarne svrhe da pomogne sirotinjuu, narodnu kuhinju, gladne na KiM i sl. Meni takav slučaj nije poznat u zadnjih 20 godina. Mada bi svakom paoru dao još toliko zemlje da oru, jer za drugo nisu. Lepo onaj ko radi 50 jutara dati mu još 50 jutara. Ko ima 3 dce, dati mu uslov da ima još troje. Ko je dobar sportista dati mu sve uslove i td Nemože se paor stimulisati za natalitet, oni su opredeljeni za oranje. Ne možete vrhunskog spotistu stimulisati sa traktorima, majke sa više dece sa opremljenim sportskih halama. Kao u zapadnoj Evropi. Kome šta ide to mu duplirati.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda