• Ovo proleće bilo je izuzetno teško za domaće odgajivače ovaca

  Ove godine, zbog epidemije koronavirusa, odnosno epidemioloških mera koje su još na snazi, pomeren je datum održavanja manifestacije „Dani ovčarstva“ u Kumanu.   Po rečima organizatora Milana Kaluđerskog, predsednika Udruženja odgajivača ovaca i koza „Vanj“, od održavanja manifestacije „Dani ovčarstva“ se nije odustalo.   – Ova manifestacija mnogo znači za ovčare u ovom delu Banata, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ovo proleće bilo je izuzetno teško za domaće odgajivače ovaca

  Ove godine, zbog epidemije koronavirusa, odnosno epidemioloških mera koje su još na snazi, pomeren je datum održavanja manifestacije „Dani ovčarstva“ u Kumanu.

   

  Po rečima organizatora Milana Kaluđerskog, predsednika Udruženja odgajivača ovaca i koza „Vanj“, od održavanja manifestacije „Dani ovčarstva“ se nije odustalo.

   

  – Ova manifestacija mnogo znači za ovčare u ovom delu Banata, koji već žive teške dane. Planiramo da je organizujemo čim bude dozvoljeno okupljanje više ljudi. Manifestacija se održava na otvorenom, što je dobro, ali se kod nas okupi i mnogo izlagača i mnogo posetilaca, pa je potrebno da se epidemiološka situacija potpuno smiri – ističe Milan Kaluđerski u izjavi za portal zrenjaninski.com.

   

  Ovčari se snalaze kako znaju i umeju

   

  Ovo proleće je za ovčare bilo izuzetno teško.

   

  – Cena jaganjaca, a od njihove prodaje se očekuje i najveći prihod, ovog proleća bila je 240 dinara za kilogram žive vage. To je za većinu apsolutno neprihvatljiva cena, pa mnogi nisu jaganjce ni prodavali. Jednostavno, nije bilo proslave Uskrsa, 1. maja, a tada se jaganjci najviše kupuju. Nakupaca je bilo, ali su nudili ucenjivačke cene. Sa vunom je situacija bila još gora. Za kilogram vune nakupci su nudili 50 dinara. Mene šišanje ovce košta 9.500 dinara, a za vunu dobijem 5.000. Računica ne postoji – objašnjava Kaluđerski.

   

  Pročitajte još: Poljoprivrednicima 700 miliona dinara za nabavku novih mašina i opreme

   

  Ovčari se snalaze kako znaju i umeju, a jedino što im pomaže u ovom trenutku jesu subvencije.

   

  – Ovčarstvo je posle dugog niza godina ponovo počelo da bude koliko-toliko profitabilno. U poslednje dve, tri godine broj ovaca u Kumanu je sa nekih 1000 porastao na 3000. I onda je došla ova nevolja. Za sebe znam da stado neću povećavati ove godine, a sledeće ću videti. Kao ja razmišljaju i drugi, pa se bojim da ponovo za ovčarstvo dolaze godine krize – ističe Milan Kaluđerski.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin