• Otvoren prvi Internacionalni banatski festival vina (Foto)

  Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević svečano je danas, u zrenjaninskoj hali „Medison“, otvorio prvi Internacionalni banatski festival vina.   Radojević je uputio čestitke Gradu Zrenjaninu i organizatorima najpre na inicijativi, a potom i trudu i radu koji je uložen za organizovanje prvog Internacionalnog banatskog festivala vina.   – Pokrajinski sekretarijat za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Otvoren prvi Internacionalni banatski festival vina (Foto)

  Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević svečano je danas, u zrenjaninskoj hali „Medison“, otvorio prvi Internacionalni banatski festival vina.

   

  Radojević je uputio čestitke Gradu Zrenjaninu i organizatorima najpre na inicijativi, a potom i trudu i radu koji je uložen za organizovanje prvog Internacionalnog banatskog festivala vina.

   

  – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo od 2017. finansijski podržava razvoj vinogradarstva i vinarstva. Drago mi je što smo za protekle tri godine pomogli oko 130 vinarija. Ukupna vrednost investicija je oko 210 miliona dinara. To je pravi način i model kako možemo da unapredimo domaću proizvodnju vina. Istovremeno, Pokrajinska vlada je kupila najsavremeniji analizator za vino. On se nalazi u Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Analizator je od ogromnog značaja i pomoći domaćim vinarijama kako bi učinili proizvodnju s jedne strane jeftinijom, a sa druge strane kvalitetnijom. Na taj način će se domaća vina bolje pozicionirati na ovdašnjem, ali i međunarodnom tržištu – rekao je Radojević.

   

  Pročitajte još: Skoro trećina stanovništva u selu ekonomski vezana za „Mrkšićeve salaše“

   

  On je izrazio verovanje da će Zrenjanin biti u narednom periodu prepoznat i po festivalu vina.

   

  – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i finansijski podržava ovakve i slične manifestacije. Uveren sam da je ovo pravi put da se promoviše vrednost koju Vojvodina ima, a to svakako jesu hrana i vino. Ovaj festival će tome svakako doprineti – kazao je Radojević.

   

  internacionalni banatski festival vina

   

  Organizovano i takmičenje „Najbolje vino Banata“

   

  U ime Grada Zrenjanina, svim učesnicima i posetiocima prvog vinskog festivala gradonačelnik Čedomir Janjić zahvalio se na podršci.

   

  – Verujem da ćemo se u još većem broju okupljati narednih godina i da će ovo biti jedna od brojnih tradicionalnih manifestacija u našem lepom gradu – poručio je Janjić.

   

  Ovo je, inače, deseti put da se organizuje i takmičenje „Najbolje vino Banata“. Bilo je planirano da se ove godine obuhvati i rumunski i mađarski deo Banata.

   

  Pročitajte još: BUĐENJE PROLEĆA: Otkrivamo koji bend će nastupiti na manifestaciji

   

  – Nismo uspeli u tome, i pored prisustva internacionalnih sudija, verovatno zbog pretnje virusa korona. Ali, imali smo više od 180 uzoraka iz svih delova Banata, od Zrenjanina, Orlovata, Taraša, Melenaca i drugih mesta ovog banatskog kraja, do Pančeva, Crepaje, Dolova. Nadmetanje je bilo u kategorijama belo, roze, crveno, šiler i u kategoriji van konkurencije – „banatski šiler“, kao banatsko domaće vino. Podeljeno je 15 zlatnih medalja 32 srebrne i preko trideset bronzanih. A ocenjivanje je bilo veoma kompetentno – rekao je Branislav Prohaska, iz udruženja „Klub vina“, koje je koordinator takmičenja „Najbolje vino Banata“.

   

  internacionalni banatski festival vina

   

  Direktor Turističke organizacije Grada Zrenjanina Zoran Ljubotina podsetio je na staru izreku „U vinu je istina“, ističući da ovakve manifestacije doprinose promociji ovog grada.

   

  – Ovaj festival dugo smo pripremali i nadam se da smo opravdali očekivanja. Imamo 77 takmičara, ali i brojne izlagače van konkurencije. Sve smo učinili da svima bude prijatno na ovoj manifestaciji, za koju ćemo se truditi da bude tradicionalna – naglasio je Ljubotina.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda