• Orezivanje voća: Sve više voćnjaka a sve manje stručnih orezivača

  Veliki posao u voćnjacima, zimsko orezivanje voća, polako se privodi kraju. Voćnjaka i voćara je sve više, a stručnih orezivača sve manje.   – Do pre nekoliko godina uspevali smo sami da orežemo voće. Sada više to nismo u stanju i angažujemo stručne orezivače, koji to rade u grupi. Orezivači moraju na vreme da se […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Orezivanje voća: Sve više voćnjaka a sve manje stručnih orezivača

  Veliki posao u voćnjacima, zimsko orezivanje voća, polako se privodi kraju. Voćnjaka i voćara je sve više, a stručnih orezivača sve manje.

   

  – Do pre nekoliko godina uspevali smo sami da orežemo voće. Sada više to nismo u stanju i angažujemo stručne orezivače, koji to rade u grupi. Orezivači moraju na vreme da se „pogode“, jer je potražnja velika, a ponuda mala – kaže za portal zrenjaninski.com voćar iz Zrenjanina Sava Radišić.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Porodična firma “Carrots” sarađuje sa velikim trgovinskim lancem

   

  Šta se to desilo i kako smo za nekoliko godina došli u situaciju da orezivača nema dovoljno?

   

  – Sada se sade nove sorte voćaka. One jednostavno ne trpe nestručnu ruku. Potrebni su kvalifikovani, obučeni orezivači, a takvih je danas malo – smatra Radišić, koji dodaje da on u svom voćnjaku angažuje orezivače sa juga Srbije, jer ih tamo ima daleko više nego u Vojvodini.

   

  Škole ne poklanjaju dovoljno pažnje praktičnom radu

   

  Sa svim ovim slaže se i 68-godišnji Sveto Mršić, obučeni orezivač i zaštitar.

   

  – Donedavno su ljudi imali nekoliko voćaka i orezivali su ih sami. Stariji su svoje znanje plasirali mlađima i tako se zanat prenosio sa kolena na koleno. Voća je sve više, niču plantaže po Vojvodini, a orezivača nema. Po mom mišljenju, škole i fakulteti ne poklanjaju dovoljno pažnje praktičnom radu. Susretao sam se u praksi sa diplomiranim agronomima – voćarima, koji nikad nisu orezali voćku – kaže za portal zrenjaninski.com Sveto Mršić.

   

  Iako u penziji, Mršić i danas radi punom parom.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Voćari zovu, a ja još mogu da radim. Kad je posao u punom jeku, vi u voćnjaku morate da provedete i po deset sati. Mladima se to ne radi. To je i težak fizički posao. Treba da držite makaze teške 2,6 kilograma u rukama po ceo dan. S druge strane, ukoliko ste kvalifikovani, od ovog posla može dobro da se zaradi – napominje Mršić i dodaje da, kad se završi zimsko orezivanje voća, stižu poslovi oko žive ograde, orezivanje ruža…

   

  On preporučuje školama da uvedu više prakse, a mladima da se zainteresuju za ovaj posao jer se, tvrdi naš sagovornik, neće pokajati.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda