• Opština Nova Crnja finansira uzorkovanje poljoprivrednog zemljišta

  Opština Nova Crnja je saopštila da će pomoći poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije ove srednjobanatske opštine, tako što će finansirati uzorkovanje poljoprivrednog zemljišta radi dobijanja podataka o sadržaju hraniva, humusa i reakciji zemljišta. To se čini kako bi se na osnovu dobijenih rezultata odredile potrebne doze i vrste đubriva.   Opština je navela da će svakom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opština Nova Crnja finansira uzorkovanje poljoprivrednog zemljišta

  Opština Nova Crnja je saopštila da će pomoći poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije ove srednjobanatske opštine, tako što će finansirati uzorkovanje poljoprivrednog zemljišta radi dobijanja podataka o sadržaju hraniva, humusa i reakciji zemljišta. To se čini kako bi se na osnovu dobijenih rezultata odredile potrebne doze i vrste đubriva.

   

  Opština je navela da će svakom poljoprivrednom gazdinstvu i zemljoradničkoj zadruzi finansirati analizu po dva uzorka, to jest uzorke sa dve parcele.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dramatične posledice suše i u banatskim vinogradima

   

  „Uzorkovanje poljoprivrednog zemljišta dobija na važnosti zbog visokih cena mineralnih đubriva. Ove analize su bitne kako se đubrivo ne bi nabavljalo u većim količinama ili bilo neadekvatnog sastava azota, fosfora i kalijuma za određene parcele, odnosno da ne bi dolazilo do prekomernog ili nedovoljnog unošenja đubriva“, navode u Opštini Nova Crnja.

   

  U lokalnoj samoupravi ističu da postupak uzimanja uzoraka podrazumeva nekoliko koraka i savetuju poljoprivrednike kako da to učine. Potrebno je uzorak zemlje staviti u PVC kesu, a zatim zatvorenu polietilensku vrećicu u veću kesu, u kojoj je ubačena etiketa sa podacima.

   

  Od podataka, neophodno je navesti ime, prezime i adresu korisnika, katastarsku opštinu, veličinu i broj parcele, dubinu sa koje je uzet uzorak, kao i šta je bio prethodni usev i koji su naredni usevi, planirani u predstojeće četiri godine.

   

  Uzorci se mogu doneti svakog radnog dana u mesne zajednice na području novocrnjanske opštine, odakle će ih opštinsko vozilo pokupiti i odneti u Poljoprivrednu stručnu službu u Zrenjaninu.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Kontakt osoba za dodatne informacije je Branislav Damjanov – 062/305 765.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda