• Novi izborni predmet u poljoprivrednim školama: Đaci uče o klimatskim promenama

  Učenici trećeg i četvrtog razreda srednjih poljoprivrednih škola u Srbiji imaće od septembra novi izborni predmet „Klimatske promene u poljoprivredi“.   Ovaj predmet je osmišljen kako bi se mladi poljoprivrednici obučili o sve većem uticaju klimatskih promena na različite poljoprivredne oblasti i stekli znanja i veštine neophodne za razumevanje funkcionisanja sistema hrane, od proizvodnje, do […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Novi izborni predmet u poljoprivrednim školama: Đaci uče o klimatskim promenama

  Učenici trećeg i četvrtog razreda srednjih poljoprivrednih škola u Srbiji imaće od septembra novi izborni predmet „Klimatske promene u poljoprivredi“.

   

  Ovaj predmet je osmišljen kako bi se mladi poljoprivrednici obučili o sve većem uticaju klimatskih promena na različite poljoprivredne oblasti i stekli znanja i veštine neophodne za razumevanje funkcionisanja sistema hrane, od proizvodnje, do potrošnje.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Knićanin peto selo na teritoriji Grada Zrenjanina koje je proglašeno zaraženim područjem

   

  Predmet objedinjuje mnoge poljoprivredne oblasti, kao što su stočarstvo, voćarstvo i ratarstvo, i to sve u kontekstu klimatskih promena, koje se u Srbiji dešavaju brže od globalnog proseka.

   

  „Klimatske promene imaju sve veći uticaj na poljoprivrednu proizvodnju i stanovništvo u Srbiji. Rastuće temperature, promene u režimu padavina predstavljaju rizik za kvalitet hrane i čine prihode poljoprivrednika neizvesnijim. Za suočavanje sa ovim izazovima potrebni su znanje i praktične veštine o mogućim uticajima klimatskih promena na poljoprivredu. Oni će omogućiti da nove generacije primene održivije prakse, učine sektor otpornijim i inspirišu druge u svom okruženju“, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu „EU za tebe“.

   

  „Mladi istraživači Srbije“ predstavili novi predmet

   

  Priručnik za novi izborni predmet „Klimatske promene u poljoprivredi“ će kroz praktične zadatke, primere i zanimljivosti pružiti učenicima širu sliku i bolje razumevanje uticaja klimatskih promena na sektor poljoprivrede. Učenici će se upoznati sa ključnim konceptima klimatskih promena, uticajem rastućih temperatura na poljoprivredu, kao i o mogućnostima prilagođavanja poljoprivrednih sistema na promenjene uslove. Učiće i o merama za smanjenje rizika od katastrofa i primeni praksi „klimatski pametne poljoprivede“.

   

  Osim toga, đaci će imati priliku da se upuste u interaktivne diskusije, radionice i terenske posete demonstracionim poljima. One će im omogućiti praktično iskustvo i primenu stečenog znanja. Na taj način moći će lakše da prepoznaju potrebe biljaka i životinja u različitim uslovima, kao i da primenjuju odgovarajuće tehnike uzgoja, u cilju očuvanja biodiverziteta, zaštite zemljišta i boljeg upravljanja vodnim resursima u uslovima klimatskih promena.

   

  Do sada su održane interaktivne radionice sa učenicima srednjih poljoprivrednih škola u Kraljevu i Zrenjaninu. U njima je udruženje „Mladi istraživači Srbije“ predstavilo novi predmet. Nastavak radionica sa učenicima je planiran za početak predstojeće školske godine u poljoprivrednim školama širom Srbije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Za devet godina nenamenski potrošeno 214 miliona evra od zakupa državnih oranica

   

  Uvođenje ovog predmeta u nastavni plan i program poljoprivrednih škola je deo šire inicijative za jačanje kapaciteta mladih poljoprivrednika u okviru projekta „Jačanje otpornosti sektora poljoprivrede na elementarne nepogode“. Projekat sprovodi Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Finansira ga Evropska unija.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda