• NIŠTA DOBRO OVIH DANA NA NJIVAMA U SREDNJEM BANATU

  ELEMIR – Ništa dobro ovih dana na njivama u srednjem Banatu – žetva suncokreta je uranila kao nikada, a rod koji se skida je katastrofalno loš, pokazuju prvi rezultati.     – Suncokret se skida sa njiva već pet dana, uglavnom sa njiva lošijeg kvaliteta zemljišta i na kojima nisu nikako, ili su lošije primenjene agrotehničke […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NIŠTA DOBRO OVIH DANA NA NJIVAMA U SREDNJEM BANATU

  ELEMIR – Ništa dobro ovih dana na njivama u srednjem Banatu – žetva suncokreta je uranila kao nikada, a rod koji se skida je katastrofalno loš, pokazuju prvi rezultati.

   

  njivama

   

  – Suncokret se skida sa njiva već pet dana, uglavnom sa njiva lošijeg kvaliteta zemljišta i na kojima nisu nikako, ili su lošije primenjene agrotehničke mere. Ima parcela gde roda praktično nema, sa nekih njiva skida se 250 ili 300 kilograma po jutru, do nekih 1,2 tone. Uz to, seme je sitno, učmalo pa i šuplje, izuzetno slabog kvaliteta, a primesa ima i do 15 posto – kaže za portal zrenjaninski.com direktor Zemljoradničke zadruge „Mlaca“ u Elemiru Petar Mihajlov.

   

  To će se katastrofalno odraziti na poslovanje mnogih poljoprivrednika, napominje Mihajlov, jer je seme bilo skupo, kao i zaštita, pa mnogi neće moći da pokriju ni najosnovinije troškove.

   

  – Jedino što može da bude neka uteha, jeste da nam bude ponuđena bolja cena, a priča se o nekih 30 dinara po kilogramu – veli Mihajlov.

   

  Ono što još više zabrinjava je činjenica da se kukuruz nalazi u gorem stanju od suncokreta i da će smanjeni rod ove biljne kulture imati teške posledice i po ratare, a dugoročno i po stočare.

   

  – Lično, morao sam da istarupam 35 jutara kukuruza. Sve je to posledica katastrofalne suše, jer bilo je njiva na kojima mesecima nije pala kap kiše – ističe Mihajlov.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda