• Nandor i Goran dobitnici priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“

  Nandor Vereš iz Neuzine i Goran Kovačević iz Hetina među dobitnicima su priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“, koju dodeljuju zavičajno društvo „Fruškogorje“ i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.   Nandor Vereš je direktor Zemljoradničke zadruge „Agrosoj“ iz Neuzine. Kaže za portal zrenjaninski.com da mu priznanje prija, jer je neko prepoznao ono što poslednje tri […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nandor i Goran dobitnici priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“

  Nandor Vereš iz Neuzine i Goran Kovačević iz Hetina među dobitnicima su priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“, koju dodeljuju zavičajno društvo „Fruškogorje“ i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

   

  Nandor Vereš je direktor Zemljoradničke zadruge „Agrosoj“ iz Neuzine. Kaže za portal zrenjaninski.com da mu priznanje prija, jer je neko prepoznao ono što poslednje tri godine radi zajedno sa svojim ocem.

   

  – Za to vreme, zajedno sa kooperantima, uradili smo tranziciju od ratarstva ka povrtarstvu i voćarstvu. To je, kako za nas, tako i za naše kooperante, a imamo ih 250, jako važno. Preorijentisali smo se na proizvodnju crnog luka, šargarepe, peršuna, paštrnka i paprike, a u voćarstvu na proizvodnju jagode i višnje – ističe Vereš.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dodeljena sredstva za unapređenje organske proizvodnje i pčelarstva

   

  U pitanju je savremena proizvodnja, sa zalivnim sistemima, hladnjačama…

   

  – To je budućnost. Za naše kooperante, a to su poljoprivrednici sa ovog terena, mnogo znači perspektiva koju smo im pružili, pored onoga što kao zadruga radimo, od plasmana proizvoda do nabavke repromaterijala. Mi smo učili, tražili savete od najkompetentnijih stručnjaka, uvodili inovacije, gradili znanje i to smo prenosili dalje. Verujem da smo otvorili novu perspektivu mladim poljoprivrednicima na selu i zadržali ih ovde. Jer, da su ostali samo na ratarstvu, od toga više zarade nema. Pomogli smo i sebi i našim kooperantima da podignemo profitabilnost, a to je najbolje garancija za opstanak i ostanak mladih na selu – smatra Vereš i dodaje da je velika stvar kad to neko prepozna.

   

  Završio pravni fakultet, pa otišao na selo

   

  Goran Kovačević iz Hetina je završio pravni fakultet, odradio pripravnički staž u sudu, radio u nekim firmama i onda odlučio da se bavi poljoprivredom. U Hetinu je Goranov otac imao nešto zemlje, tek da se ne živi samo od plate.

   

  – Preuzeo sam od oca zemlju, sada imam 27 hektara, i bavim se ratarstvom. Sejem pšenicu, kukuruz, suncokret… Imam kompletnu mehanizaciju, ali i planove za proširenje, samo da prođe korona – priča Kovačević za portal zrenjaninski.com.

   

  Kako navodi, odluku da ostavi pravo je doneo lako, mada je okolina nije baš najbolje razumela.

   

  – Uživam u poljoprivredi. Volim da gledam kako nešto raste, kako se razvija, reaguje na sušu, na đubrivo. Mnogi su mi govorili – ti si mali, kako da se takmičiš sa velikima, nemaš šanse… Ne razmišljam tako. Pokazao sam da mogu da radim i da opstanem. Tvrdim da od ratarstva može pristojno da se živi – kaže naš sagovornik.

   

  Priznaje „Poljoprivrednik nove generacije“ Kovačeviću mnogo znači i kaže da ga je doživeo kao podstrek onima koji se kolebaju i misle da neće opstati u ovom svetu koji nije uvek ni lep ni pravedan.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Neka ovo priznanje bude pokazatelj da ne moraš da imaš mnogo ni da bi počeo ni da bi opstao – zaključuje Goran Kovačević.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda