• NAJVEĆA AMERIČKA INVESTICIJA U POLJOPRIVREDU SRBIJE

  BANATSKO KARAĐORĐEVO – Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot posetio je ogranak američke kompanije „Van Drunen Farms“ u Banatskom Karađorđevu, koji predstavlja najveću američku investiciju u poljoprivredu Srbije, vrednu 13 miliona dolara.     Skot je obišao fabriku za preradu hrane i laboratoriju, i imao je priliku da posmatra proces prerade voća i povrća, uključujući […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NAJVEĆA AMERIČKA INVESTICIJA U POLJOPRIVREDU SRBIJE

  BANATSKO KARAĐORĐEVO – Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot posetio je ogranak američke kompanije „Van Drunen Farms“ u Banatskom Karađorđevu, koji predstavlja najveću američku investiciju u poljoprivredu Srbije, vrednu 13 miliona dolara.

   

  van drunen američka investicija

   

  Skot je obišao fabriku za preradu hrane i laboratoriju, i imao je priliku da posmatra proces prerade voća i povrća, uključujući smrzavanje i liofilizaciju, kao i pakovanje, lagerovanje i transport, saopštila je Ambasada SAD u Beogradu.

   

  „Van Drunen Farms“ (VDF) je porodična firma iz Momensa u državi Ilinoj, koja je osnovana još 1856. godine, a fabriku u Srbiji je otvorila 2002. godine kao svoju jedinu fabriku van Amerike.

   

  VDF u Srbiji zapošljava 63-oje ljudi u proizvodnom pogonu, gde na godišnjem nivou proizvodi oko 2.800 tona smrznutog voća i povrća i 300 tona liofilizovanog. Kompanija sarađuje sa oko deset dobavljača voća i povrća širom Srbije, a u lanac proizvodnje i dostave je uključeno više hiljada ljudi.

   

  Kompanija iz Srbije izvozi oko 90 odsto proizvoda svojoj matičnoj kompaniji u SAD, a mnogi od njenih proizvoda koji se izvoze u SAD podležu primeni preferencijalnih carinskih stopa (GSP). Godišnji bruto prihod VDF-a u Srbiji za 2016. godinu je bio deset miliona dolara, dok je „VDF grupa“ ostvarila ukupan bruto prihod od 200 miliona dolara, navodi se u saopštenju.

   

  Od 2001. godine, američke kompanije su investirale u Srbiji gotovo četiri milijarde dolara i otvorile više od 17.000 radnih mesta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda