• Moćne bobice: Dušanka i Mladen Đaković proizvode crnu ribizlu, voćku koja leči

  Supružnici Dušanka i Mladen Đaković iz Lukićeva, sela na teritoriji grada Zrenjanina, na svom poljoprivrednom gazdinstvu bave se uzgojem crne ribizle. Na plantaži od oko dva hektara, koja se nalazi u selu Družetić, u blizini Koceljeve, imaju blizu pet hiljada grmova ovog, možda i najzdravijeg bobičastog voća.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Moćne bobice: Dušanka i Mladen Đaković proizvode crnu ribizlu, voćku koja leči
  Foto: Privatna arhiva

   

  I ne samo što crnu ribizlu gaje, već od nje proizvode i sok, džem, slatko i liker.

   

  – Počeli smo da gajimo crnu ribizlu pre tri godine, a imali smo sreću što smo kupili već formiran voćnjak, koji je bio u rodu. Za crnu ribizlu smo se opredelili jer smo želeli da se bavimo proizvodnjom nečeg što je zdravo i da boravimo što više u prirodi – priča za portal zrenjaninski.com Dušanka Đaković.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Najteža ludaja koju je proizveo Radovan Zakić težila je 444 kilograma!

   

  Crna ribizla dobro uspeva u Družetićima, ali Đakovići planiraju da uskoro iz matičnog voćnjaka donesu reznice i formiraju rasadnik u Lukićevu.

   

  – Voćnjak crne ribizle nas je preporodio, doneo nam smirenje i jako smo srećni u njemu. Crna ribizla božanstveno miriše, a retko ko zna da se njen cvet koristi u mnogim parfemima. Kod nas ovo voće još nije dovoljno poznato, ali verujemo da će vrlo brzo postati – kaže Dušanka.

   

  Najveći deo roda Đakovići prodaju otkupljivačima, da bi kasnije gotovo sav otkup otišao u izvoz – u Veliku Britaniju, Švedsku, Poljsku, Rusiju, gde je crna ribizla na ceni.

   

  – Tvrdim da je zbog svojih kvaliteta i lekovitih svojstava crna ribizla najzdravije bobičasto voće. Pre dve godine uopšte je nismo prskali, ove godine smo morali jedanput jer je bilo previše kiše. I naši proizvodi su bez ikakvih dodataka, samo voće i šećer, koji koristimo kao prirodni konzervans – ističe Mladen Đaković.

   

   

  Sami osmislili brend pod kojim plasiraju svoj proizvod

   

  Ove godine Đakovići su preradili oko 500 kilograma crnih ribizli. Za sada proizvode džem, slatko, sok i liker, a pokušali su i čaj i vino. Međutim, to još nisu uvrstili u katalog svojih proizvoda.

   

  – Proizvodi od crne ribizle su od voća i šećera, koji je neophodan kao prirodni konzervans. Ko je jednom kupio neki od naših proizvoda, postao nam je stalna mušterija. Tržište nam je uglavnom u Beogradu i Novom Sadu – objašnjava Mladen.

   

  Đakovići su, osim što prerađuju crnu ribizlu iz sopstvenog voćnjaka, sami i osmislili brend pod kojim plasiraju svoj proizvod.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Sami smo smislili ime, Sophia ribizla, sami smo kreirali i logo, etikete, ambalažu. Trudimo se da pratimo trendove. Ali najvažniji nam je kvalitet proizvoda. Ono što je za tržište, isto je kao i ono što mi koristimo. Od ovogodišnje proizvodnje, polovinu smo poklonili, i jako nam je važno da je to što proizvedemo zdravo i kvalitetno – zaključuje Dušanka Đaković.

   

  Kitnikez – nekada se bez ove poslastice nisu mogli zamisliti zimski dani

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda