• Milovan i Branislav Mijatov iz Melenaca pčelarstvom se bave četvrt veka

  Milovan i Branislav Mijatov iz Melenaca pčelarstvom se bave četvrt veka. Danas imaju oko stotinu košnica ali, kako stvari trenutno stoje, njihov broj će verovatno smanjiti.   – Pčelarstvo je težak posao. Malo manje težak za srednje pčelare kakvi smo mi, a mnogo težak za one velike. Za njih, to je težak i skup posao, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Milovan i Branislav Mijatov iz Melenaca pčelarstvom se bave četvrt veka

  Milovan i Branislav Mijatov iz Melenaca pčelarstvom se bave četvrt veka. Danas imaju oko stotinu košnica ali, kako stvari trenutno stoje, njihov broj će verovatno smanjiti.

   

  – Pčelarstvo je težak posao. Malo manje težak za srednje pčelare kakvi smo mi, a mnogo težak za one velike. Za njih, to je težak i skup posao, a uz to ide i veliki rizik. Kad je godina loša, kao što je ova, a i nekoliko prethodnih, gubici kod velikih su toliki da od njih gotovo da ne mogu da se oporave – priča Branislav Mijatov za portal zrenjaninski.com.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Tvorci čuvene aplikacije u Mužlji razvijaju organsku proizvodnju (Foto)

   

  Što se tiče prinosa meda, ova godina spada u lošije.

   

  – Podbacila je bagremova paša, lipova je bila katastrofalna, a izvukla nas je suncokretova. Zanimljivo je da je ona sve zanimljivija i pčelarima iz Srbije, koji masovno sele košnice na suncokret u Banatu, kog ovde ima najviše zbog blizine uljara. Ove godine na njivama pod suncokretom je bilo skoro kao na Divljem Zapadu – ko pre postavi košnice, njegova je paša. Mislim da će morati da se uredi ova oblast, jer je na suncokretu velika gužva. Pogotovo što i poljoprivrednici koji seju suncokret vole pčele na njivama, jer im prinos zbog oprašivanja bude veći i za 30 odsto – objašnjava Mijatov.

   

  pčelarstvo

   

  Vojvodina odlično područje za pčelarstvo

   

  Mijatovi su ove godine prvi put vrcali med od uljane repice.

   

  – Uljana repica je za nas otkriće, a verujem da će biti sve popularnija paša. Prva je od svih paša, a med koji smo dobili skoro je beo, blag, vrlo ukusan – kaže Branislav.

   

  On smatra da je Vojvodina odlično područje za pčelarstvo.

   

  – U Vojvodini imamo pet paša. Prva je uljana repica, pa bagrem, lipa, suncokret i livada. E, sad, koliko je pčelarstvo isplativo, zavisi od mnogo faktora – ističe naš sagovornik.

   

  Mijatovi su ove godine bagremov med na veliko prodali po ceni od sedam evra za kilogram, što je odlična cena.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Prinos je manji, ali su cene, pogotovo za bagrem, ko je uspeo da ga uhvati, odlične. I cena suncokretovog raste, sad je stigla do tri evra za kilogram na veliko. Kako će biti do kraja – videćemo. Za potrošače kod nas, gde se inače med ne koristi dovoljno u ishrani, cena je visoka. No, ja tu cenu uvek uporedim sa cenom kutije cigareta. A da se bi se dobio jedan kilogram meda, jedna pčela treba da obavi milion letova – zaključuje Branislav Mijatov.

   

  pčelarstvo

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda