• LOŠA GODINA ZA PČELARE

  ZRENJANIN – Sezona za pčelare polako se bliži kraju. Glavne paše su prošle pa pčelari počinju da svode račune. Ovo je jedna od najlošijih godina od kada se bavim pčelarstvom, a to je više od dve decenije, kaže za portal zrenjaninski.com Miladin Milosavljević, zrenjaninski pčelar. Svi ćemo imati manje meda a cena meda na svetskom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  LOŠA GODINA ZA PČELARE

  ZRENJANIN – Sezona za pčelare polako se bliži kraju. Glavne paše su prošle pa pčelari počinju da svode račune.

  Ovo je jedna od najlošijih godina od kada se bavim pčelarstvom, a to je više od dve decenije, kaže za portal zrenjaninski.com Miladin Milosavljević, zrenjaninski pčelar. Svi ćemo imati manje meda a cena meda na svetskom tržištu pada, tako da je sada dostigla vrednost od maksimalno 1,5 evro, što je u odnosu na prošlu godinu i tri puta manje, ističe Milosavljević.

  pcele

  Počelo je loše, bagremovom pašom. – Ove godine sam rešio da budem pčelarski naučnik, i da isprobam sve paše. Bagrem, katastrofa.Lipa je obećavala, činilo se da će biti dobro, međutim, kad sam podvukao crtu na kraju – isto loše. Ni suncokret nije bio dobar a ni medljika.Mislim da će ovo biti godinu koju bi svi pčelari hteli što pre da zaborave, kaže Milosavljević.

  Loša godina uticaće na iskusne pčelare, koji ipak imaju rezervu da prežive i sačekaju sledeću, nadaju se bolju.Pogubno će biti za mlade pčelare koji su u kreditima.

  Mnogi su počeli da se bave pčelarstvom kad su ostali bez posla, uzeli kredite, pa grejs period, krenuli sa mnogo košnica. Kad naiđe ovakva godina, hvataju se za glavu.Pčelarstvo je ljubav, pre svega, pa znanje. Poslednjih godina pčelarstvo doživljava ekspanziju, ali kvanitet sigurno neće doneti kvalitet, ističe Milosavljević, i dodaje da je ideja Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) čiji član Izvršnog odbora je i sam bio u dva mandata, o izgradnji fabrike meda, odlična ideja. – Sad se na tržištu dešava svašta i garancija koju bi ova fabrika odnosno med koji iz nje izađe, davao, prava je stvar kaže Milosavljević.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda