• KOMPANIJA „VINEX ETIL“ IMA OZBILJNE PLANOVE ZA BUDUĆNOST

  LUKIĆEVO – Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, obišao je danas farmu i pogon kompanije „Vinex etil“ u Lukićevu, koja se bavi proizvodnjom etil alkohola, a u okviru svog poslovanja i uzgojem krava i proizvodnjom mleka. Prilikom posete, čelnici kompanije „Vinex etil“ upoznali su goste sa aktuelnom proizvodnjom, koja se odvija na najmoderniji način, kao […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  KOMPANIJA „VINEX ETIL“ IMA OZBILJNE PLANOVE ZA BUDUĆNOST

  LUKIĆEVO – Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, obišao je danas farmu i pogon kompanije „Vinex etil“ u Lukićevu, koja se bavi proizvodnjom etil alkohola, a u okviru svog poslovanja i uzgojem krava i proizvodnjom mleka.

  Prilikom posete, čelnici kompanije „Vinex etil“ upoznali su goste sa aktuelnom proizvodnjom, koja se odvija na najmoderniji način, kao i sa planovima za proširenje kapaciteta.

  – U Lukićevu trenutno imamo 200 muznih krava, odnosno ukupno 350 grla, a plan je proširenje kapaciteta na 600 muznih krava, ili ukupno 1.300 grla. Sve se odvija po najvišim standardima. U planu je i izgradnja trening centra, gde će se raditi embrio transfer i hemijske analize hraniva i zemljišta za metabolički profil ishrane. A veoma je važan plan i za izgradnju biogasnog postrojenja, kapaciteta dva megavata na sat. Samo ta investicija vredna je 5,8 miliona evra – najavio je Slobodan Serdar, direktor u sektoru stočarstva i ratarstva u ovoj kompaniji.

  On je precizirao da bi izgradnja nove farme mogla biti završena već u septembru iduće godine, a ubrzo će krenuti radovi i na gradnji bioenergane. Govoreći o kapacitetima prerade u pogonu za proizvodnju etil alkohola, on je rekao da je dnevna potrošnja sirovine oko 25 tona kukuruza. Za biogasno postrojenje na godišnjem niovou trebaće još 22.000 tona kukuruzne silaže, ili neke druge biomase, precizirao je Serdar.

  Gradonačelnik Janjić ocenio je da je ova firma dobar primer za uspešnu investiciju, gde se planira i već radi na ozbiljnom proširenju kapaciteta.

  – Bioelektrana u Lukićevu biće jedna od dve koje će se iduće godine graditi na teritoriji grada Zrenjanina, a već imamo jednu u funkciji, u Botošu. Retko koja sredina može da se pohvali takvim objektima. Uz to, ovde će biti nova forma, što obećava i nova radna mesta, što je od značaja i za žitelje Lukićeva, ali i Zrenjanina – istakao je Janjić.

  U pogonima i farmi kompanije „Vinex etil“ u Lukićevu sada radi oko 30 zaposlenih, a posle poširenja kapaciteta biće ih duplo više.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda