• KATASTROFALNA GODINA ZA OVDAŠNJE PČELARE

  MUŽLJA – Ovo je bila katastrofalna godina za pčelare, paše gotovo da i nije bilo, pčele nisu mogle da skupe polen za prezimljavanje, a ono malo meda što je u ponudi nema ko da kupi, žali se predsednik Društva pčelara „Akac“ iz Mužlje Pal Kovač.     – Godina je bila užasna, za prinos meda pre […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  KATASTROFALNA GODINA ZA OVDAŠNJE PČELARE

  MUŽLJA – Ovo je bila katastrofalna godina za pčelare, paše gotovo da i nije bilo, pčele nisu mogle da skupe polen za prezimljavanje, a ono malo meda što je u ponudi nema ko da kupi, žali se predsednik Društva pčelara „Akac“ iz Mužlje Pal Kovač.

   

  pčelare
  Foto: Zoran Bogaroški

   

  – Godina je bila užasna, za prinos meda pre se može reći da ga nije ni bilo nego da je bio mali. Počelo je loše, bagrem je izmrzao, a loše se i nastavilo. Suncokret je ušao u sušni period, prinos sa pet glavica bio je kao sa jedne glave u normalnoj godini. Ni lipa nije medila. Nije bilo dovoljno polena ni da pčele načine zalihu za prezimljavanje, pa će nam najveći uspeh biti ako uspemo da sačuvamo sva društva do proleća – kaže Kovač.

   

  Što je najgore, žali se naš sagovornik, ni ono malo meda na tržištu nema kupca.

   

  – Cena nije dobra, a i ono malo meda u ponudi nema ko da kupi. Ako i bude preuzimanja, verujem da će nas otkupljivači ucenjivati – uveren je Kovač.

   

  Kao ozbiljan problem, koji može da esklaira u uslovima kada je malo pravog meda u ponudi, on ističe falsifikovane proizvode, koje prevaranti prodaju kao med.

   

  – Tržište je preplavljeno lažnim medom, koji prave od kukuruznog sirupa. Taj sirup nabavljaju za 60 dinara pa ga prodaju kao med po 300 dinara i nanose štetu pravim proizvođačima, ali i potrošačima i državi – napominje Kovač, i ističe da se po tom pitanju nešto mora hitno preduzeti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda