• Jan Sojak: Domaći mak je neuporedivo boljeg kvaliteta od uvoznog

  Mak je neizostavan deo vojvođanske kuhinje. Domaćeg maka, nažalost, sve je manje, bar u okolini Zrenjanina.   No, u Padini, mestu u opštini Kovačica, mak je možda i najzastupljenija kultura na njivama. Nije zahtevna za gajenje, a proda se bukvalno sa njive. Najveći deo proizvodnje ide u izvoz. Ono što preostane, lako se proda na […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Jan Sojak: Domaći mak je neuporedivo boljeg kvaliteta od uvoznog

  Mak je neizostavan deo vojvođanske kuhinje. Domaćeg maka, nažalost, sve je manje, bar u okolini Zrenjanina.

   

  No, u Padini, mestu u opštini Kovačica, mak je možda i najzastupljenija kultura na njivama. Nije zahtevna za gajenje, a proda se bukvalno sa njive. Najveći deo proizvodnje ide u izvoz. Ono što preostane, lako se proda na manifestacijima i sajmovima.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Rade Maljković jedan od proizvođača organske hrane sa najdužim stažom

   

  – Domaći mak je neuporedivo boljeg kvaliteta od uvoznog i zato lako nađe put do kupca. Već godinama sejemo mak, jer nije zahtevna kultura, i ako budu dobra godina i dobar rod, od njega može pristojno da se živi – priča za portal zrenjaninski.com Jan Sojak, poljoprivredni proizvođač iz Padine, koji je mak sa svoje njive prodavao u Mužlji, na Festivalu čvaraka.

   

  Poljoprivredni proizvođači iz Padine godišnje na tržište iznesu između 150 i 200 tona najkvalitetnijeg maka. Proizvodnji ove kulture izuzetno pogoduje peskovito zemljište, kog u Padini ne manjka.

   

  – Mak se može sejati u jesen i u proleće. Ja ga sejem u oktobru. Prošle godine nije bila dobra jesen, dugo je bilo toplo vreme, idealno za insekte i vaši. Nije bilo ni kiše. Mak se seje jako plitko i prosto ne možete da verujete kako iz tog semena, sitnog zrna, iznikne prvo nežna biljka, koja posle daje predivan cvet, napravi čauru i stvori mak koji obožavamo – priča Jan.

   

  Mak se sa njiva skida u junu. Ranije se to radilo ručno, sada se kombajnira.

   

  – U selu su godinama prodavali čaure farmaceutskoj industriji, najviše Alkaloidu iz Skoplja. Sada toga više nema. Iskombajnira se na njivi, a da bismo dobili mak kakav poznajemo, potrebno je još tri puta da se selektira, odnosno pročisti – objašnjava Jan.

   

  mak

   

  Mak se u ishrani najviše koristi u Vojvodini

   

  Ono što opredele za prodaju sa kućnog praga, Sojakovi samelju u poluprofesionalnom mlinu. Ranije se mak mleo u avanu.

   

  – Moja baka, rođena krajem 19. veka, mak je mlela u ogromnom avanu od pet litara. Tučak je imao tri kilograma. Kad je ona mlela mak u avanu, cela kuća se tresla. Bile su to bolje vežbe nego danas u teretani. Odavno se to više ne radi, ali mogu vam reći da je to bio najukusniji mak koji sam ikada jeo – seća se Jan.

   

  Mak se u ishrani najviše koristi u Vojvodini. Južnije od Beograda, dodaje naš sagovornik, prodaja ide jako slabo.

   

  – Pretpostavljam da je to uticaj Austrougarske. U slovačkoj kuhinji se pravi mnogo jela sa makom. Osim štrudli, za koje svi znamo, kod nas su jako popularne pirohe, posebno testo sa makom, zatim opekanci, kao i buhtle – ističe Jan.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Imate poljoprivredno zemljište i želite da ga prodate? Obratite pažnju na ovaj oglas

   

  Sojakovi su uvek za novitete i eksperimente. Mak zauzima važno mesto u njihovoj proizvodnji, a poslednjih godina odlučili su se i za speltu.

   

  – To nam je otkriće. Spelta je nešto posebno, a brašno od ove vrste žitarice je nešto najlepše što smo probali poslednjih godina. Sve više se seje uljana repica, a sve manje kukuruz. Što zbog klimatskih promena, što zbog tražnje ne tržištu – završava svoju priču Jan Sojak iz Padine.

   

  mak

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda