• Jan Ondrejov iz Aradca svake godine povećava površine pod makom

  Jan Ondrejov iz Aradca, sela na području grada Zrenjanina, svake godine povećava površine pod makom. Nastavljajući porodičnu tradiciju gajenja ove biljke, Jan je sa jutra, eventualno dva, na koliko su mak sejali njegovi roditelji, površine povećao na pet, a planira da ovu kulturu poseje i na deset jutara.   – Mak je jedno vreme bio […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Jan Ondrejov iz Aradca svake godine povećava površine pod makom

  Jan Ondrejov iz Aradca, sela na području grada Zrenjanina, svake godine povećava površine pod makom. Nastavljajući porodičnu tradiciju gajenja ove biljke, Jan je sa jutra, eventualno dva, na koliko su mak sejali njegovi roditelji, površine povećao na pet, a planira da ovu kulturu poseje i na deset jutara.

   

  – Mak je jedno vreme bio potisnut, ali mislim da je poslednjih godina ponovo zasijao starim sjajem. Ima dobru cenu i iako je ulaganje veće, veća je i zarada. Zato planiram da površine pod makom povećavam iz godine u godinu, a to mi nije jedini plan u vezi sa njim – priča Jan Ondrejov za portal zrenjaninski.com.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Raspisan javni oglas za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta

   

  Naime, pandemija i razna ograničenja naveli su Jana na ideju da mak ne prodaje na način kako ga je prodavao do pre godinu dana.

   

  – Prodajem ga na pijaci i direktno proizvođačima kolača. Pandemija nas je u jednom trenutku zakočila. Zato sam rešio da mak koji proizvedem, sam i meljem, pakujem, vakuumiram i, naravno, brendiram. Planovi bi trebalo da se realizuju u najskorije vreme – ističe Ondrejov.

   

  Tržište preplavljeno nekvalitetnim makom iz uvoza

   

  Tržište je preplavljeno uvoznim, nekvalitetnim makom, za koji se ne zna koliko je putovao, gde se i pod kakvim uslovima čuvao.

   

  – Mak je uljarica i ukoliko se neadekvatno pakuje i čuva, on vrlo brzo užegne. Zna da bude i gorak. Domaći mak je kvalitetniji i ukoliko se adekvatno čuva, nema mu ravnog. Time mislim da se bavim i da kupcima omogućim da kupe gotov kvalitetan proizvod – napominje naš sagovornik

   

  Mak se inače seje u jesen i proleće. Jesenji je kvalitetniji, tamniji je, a prolećni je svetlije boje. Seje se običnim sejalicama. Preko zime se nadgleda, a najviše mu šteti golomrazica.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Ukoliko nije nikao, mora se u proleće presejavati. Oko njega ima dosta ručnog, fizičkog rada, najviše oko plevljenja. Najveća opasnost maku preti od insekata, pa se mora raditi zaštita. Vrši se kad i pšenica, krajem juna i početkom jula. U zavisnosti od godine i vremenskih uslova, po jutru mak daje prinos od 200 do 500 kilograma – objašnjava Jan Ondrejov.

   

  On ne seje samo mak, ali ga posebno voli jer, kako kaže, kad se pogleda ulaganje i zarada, vrlo je isplativ. Seje i pšenicu, kukuruz i, što je zanimljvo, suncokret za grickanje.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda