• Idvorske lubenice: Prepoznatljiv banatski brend kojem preti nestanak

  Ako ovih dana na pijaci kupite domaću lubenicu, velika verovatnoća je da je ona stigla sa idvorskih polja. Idvor je jedno od retkih sela u Banatu u kojima se uzgajaju lubenice. Kako kažu Idvorci, za dobar bostan potrebna je specifična zemlja, ali i višedecenijsko znanje i iskustvo.   Ipak, i u Idvoru se površine pod […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Idvorske lubenice: Prepoznatljiv banatski brend kojem preti nestanak

  Ako ovih dana na pijaci kupite domaću lubenicu, velika verovatnoća je da je ona stigla sa idvorskih polja. Idvor je jedno od retkih sela u Banatu u kojima se uzgajaju lubenice. Kako kažu Idvorci, za dobar bostan potrebna je specifična zemlja, ali i višedecenijsko znanje i iskustvo.

   

  Ipak, i u Idvoru se površine pod bostanom iz godine u godinu smanjuju.

   

  – Do pre nekoliko godina u Idvoru je bostan sejan i na 100 hektara. Ove godine je, koliko znam, posejan na oko 100 lanaca. Razlog tome je veliki i potpuno nekontrolisani uvoz bostana iz okolnih zemalja. Nije problem fer konkurencija, ali u velikom broju slučajeva bostan koji stiže iz uvoza je mnogo lošijeg kvaliteta. Cena tog bostana je automatski niža, a to onda dovodi do toga da se vrši pritisak da i cene domaćeg bostana budu niže, bez obzira što je kvalitet našeg proizvoda daleko bolji – kaže za portal zrenjaninski.com Jovica Kalin, jedan od idvorskih bostandžija.

   

  Pročitajte još: Šećerna repa zauzima sve manje površina u zrenjaninskom ataru

   

  Kalin je ove godine posejao lubenice na 7,5 lanaca a, kako kaže, svaki osmi red su dinje. Prve lubenice sa njegovih njiva isporučene su pre desetak dana.

   

  – Prodajemo na veliko. Cena je donedavno bila između 35 i 40 dinara, sada je već od 25 do 30 dinara za kilogram. U Sremu je, kako čujemo, nastavila da pada. Ako se taj trend nastavi, to samo znači da će dogodine biti još manje površina pod bostanom – ističe Kalin.

   

  Nekada su lubenice bile mnogo veće

   

  Lubenice će se brati do oktobra, što znači da je pred onima koji vole bostan još nekoliko meseci za uživanje.

   

  Prosečna težina lubenice sa njiva porodice Kalin je sedam kilograma, kada je reč o ranim hibridima, i deset kilograma, kada se radi o onim kasnijim. Nekada su lubenice bile mnogo veće. Bilo ih, je kaže Jovica, i težih od 20 kilograma. No, tržište je reklo svoje.

   

  – Svake godine hibride prilagođavamo ukusu potrošača. I potrošači sada žele lubenice manje težine, pa se i mi prilagođavamo našim mušterijama – napominje Jovica Kalin.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda