• Hektar poljoprivrednog zemljišta dostiže cenu i do 10.000 evra

  Hektar poljoprivrednog zemljišta u zrenjaninskom ataru dostiže cenu i do 10.000 evra. To je, kažu poljoprivrednici, gornja granica isplativosti. Ipak, zemlja se kupuje i po toj visokoj ceni, jer se vrlo retko i nudi na prodaju.   – Zemlju po ovim cenama kupuju veliki poljoprivrednici, jer povećavaju posed. Poljoprivrednog zemljišta na tržištu gotovo da i nema. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Hektar poljoprivrednog zemljišta dostiže cenu i do 10.000 evra

  Hektar poljoprivrednog zemljišta u zrenjaninskom ataru dostiže cenu i do 10.000 evra. To je, kažu poljoprivrednici, gornja granica isplativosti. Ipak, zemlja se kupuje i po toj visokoj ceni, jer se vrlo retko i nudi na prodaju.

   

  – Zemlju po ovim cenama kupuju veliki poljoprivrednici, jer povećavaju posed. Poljoprivrednog zemljišta na tržištu gotovo da i nema. Mislim da je to razlog zbog kog su cene visoke. Visoka je cena i arende. U gradu je ona 200 evra, ali ima onih koji već godinama plaćaju 250 evra za hektar poljoprivrednog zemljišta, jer je u pitanju dugogodišnji zakup i ne bi da ostanu bez zemlje za obradu – kaže za portal zrenjaninski.com poljoprivrednik Slavko Vukov, iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

   

  Poljoprivrednici su se nadali da će restitucijom biti vraćeno više poljoprivrednog zemljišta, odnosno da će se to što se vrati pojaviti na tržištu. To se nije desilo.

   

  – Poslednji put kada je vraćana zemlja, 1992. godine, to je povećalo ponudu, pa su i cene po kojima se zemlja prodavala bile manje. Sada se, koliko znam, vraćaju velike table i naslednici neće da tu zemlju prodaju. Više im se isplati da je u ovom trenutku daju u zakup – objašnjava Vukov.

   

  Pročitajte još: Uzgoj kupusa je gotovo presahnuo a ključni razlog je tržište!

   

  Prema podacima Agencije za restituciju, na teritoriji grada Zrenjanina do danas je vraćeno oko 2.800 hektara poljoprivrednog zemljišta.

   

  – Obraćaju mi se ljudi kojima se nudi za povraćaj zemlja u okolnim selima jer u gradu više, kako kažu, slobodnog državnog poljoprivrednog zemljišta za vraćanje nema. Ne znaju šta da rade, da li da prihvate ili da čekaju da im se isplati novac. Ni sam nisam pametan – zaključuje Vukov.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Lala iz Zrenjanina. Cena zemlje je odavno prevazisla 10000 evra po hektaru. A zakup kao zakup, ide I do 550 evra po hektaru. Sto je to cudno? Posto je kirija u Bgd? Taj Koji placa kiriju u Bgd, mora imati lepu mesecnu platu, ili da je narkodiler. Od zemlje ima neka korist. Kao I od politike. Pitajte Gospodina Vukov Slavka zasto je tolike godine u forumima poljoprivrednika? A jedva ima srednju skolu.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin