• Da li će mirođija uskoro postati vojvođanski šafran?

  U svakoj čorbi mirođija. Ta izreka bi mogla da ode u istoriju. Jer, vezica mirođije, začinske biljke koja je nekad bila obavezni deo svake bašte, danas se na pijaci retko nađe. A kad se i nađe, vezica od 30 grama košta 50 dinara.   Da li će mirođija postati vojvođanski šafran, najskuplji začin na svetu? […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li će mirođija uskoro postati vojvođanski šafran?

  U svakoj čorbi mirođija. Ta izreka bi mogla da ode u istoriju. Jer, vezica mirođije, začinske biljke koja je nekad bila obavezni deo svake bašte, danas se na pijaci retko nađe. A kad se i nađe, vezica od 30 grama košta 50 dinara.

   

  Da li će mirođija postati vojvođanski šafran, najskuplji začin na svetu?

   

  – Mirođija je, pre svega, jedna svojeglava biljka. Ona kad hoće – nikne, a kad neće – možete da joj radite šta god hoćete, da je negujete, zalivate, da nikne neće. Klimatske promene jako utiču na ovu biljku. Mirođija voli topla, vlažna mesta. Kad je godina pretopla i sušna, kao što je to bila ova, mirođija odmah ode u seme. Kome je ove godine uspela, prodaje je po ceni koja je za potrošače visoka, a i čudna, jer smo doskora mirođiju smatrali za baštenski korov – kaže za portal zrenjaninski.com Šandor Balanji, povrtar iz Lukinog Sela.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Treba ih uvrstiti u jelovnik: LUDAJE iz Čente gajene na prirodan način

   

  Balanjijevi su odustali od mirođije, baš zbog njene nepredvidljivosti. Kako to Šandor voli da kaže, mirođija im više nije ni na klupi za rezervne igrače.

   

  – Matematika presudi. Povrtari se odlučuju za kulture koje uspevaju i koje mogu da plasiraju na tržište. U ovim krajevima začinsko bilje nikad i nije bilo previše zastupljeno, a poslednjih godina primat su odnele kupusnjače, kupus, karfiol, brokoli, kelj pupčar… Seju se i šargarepa i krompir. Za ove kulture je obezbeđen otkup – objašnjava Balanji.

   

  Mirođija sa sobom nosi veliki rizik

   

  Balanjijevima je ove godine ugovoreni otkup mirođije ponudila jedna firma sa severa Banata.

   

  – Ponudu nismo prihvatili jer, ponoviću, mirođija je biljka na svoju ruku i za nas veliki rizik – ističe Balanji.

   

  I dok je nekad mirođija bila samonikla biljka, koja je u baštama najavljivala ostale kulture, danas se ona gaji. Bašte su se predale engleskoj travi, a mirođija otišla u plastenike.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Zato nije ni čudo što, kad preračunate, kilogram mirođije košta pravo bogatstvo.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda