• Aprilski mrazevi zabrinuli poljoprivrednike: Šećerna repa će pretrpeti štetu

  Lepo vreme u drugoj polovini marta prevarilo je poljoprivrednike koji su toplu i vlažnu zemlju iskoristili da poseju šećernu repu. Taman kada je šećerna repa krenula da niče, stigli su aprilski mrazevi i sad samo ostaje nada da izmrzavanje neće biti veliko.   – Štete će biti svakako, posebno na onim njivama gde je setva […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Aprilski mrazevi zabrinuli poljoprivrednike: Šećerna repa će pretrpeti štetu

  Lepo vreme u drugoj polovini marta prevarilo je poljoprivrednike koji su toplu i vlažnu zemlju iskoristili da poseju šećernu repu. Taman kada je šećerna repa krenula da niče, stigli su aprilski mrazevi i sad samo ostaje nada da izmrzavanje neće biti veliko.

   

  – Štete će biti svakako, posebno na onim njivama gde je setva obavljena ranije. Kolika, to ćemo znati narednih dana – kaže za portal zrenjaninski.com Marko Renovica, koji je ove godine slatki koren posejao na 200 hektara.

   

  PROČITAJTE JOŠ: “MPZ Agrar dva” ima saglasnost za kupovinu firme “Banatski Despotovac”

   

  Ove godine, baš zbog visokih temepratura u martu i dovoljne vlažnosti zemljišta, i setva ostalih kultura je počela ranije.

   

  – Vreme je bilo idealno za setvu, pa je repa posejana, a počela je i setva kukuruza. Ko je ove kulture sejao ranije, sada može da ima problema sa izmrzavanjem, jer je biljka krenula da niče i naišla je na smrznutu zemlju. Zna da bude mraza u aprilu, ali ovih dana je bilo minus 4, padao je i sneg, i to, bez obzira na sve, nije vreme uobičajeno za prvu dekadu aprila – ističe Renovica.

   

  Setva kukuruza još traje, a poljoprivrednici se pripremaju za setvu suncokreta, čim vreme dozvoli.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Ove godine, prema mojim saznanjima, repe će biti kao i prošle godine, ali suncokret će se sigurno više sejati nego ranijih godina. Cena ulja, koja je poslednjih meseci znatno viša, odredila je i cenu suncokreta iz nove sezone. Ona je već sada 48 dinara po kilogramu. Negde se ugovara i za 50 dinara, što poljoprivrednike opredeljuje da više seju ovu uljaricu. I sam ću, posle više godina pauze, posejati 30 hektara suncokreta – kaže Marko Renovica.

   

  šećerna repa

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda