• Afrička kuga svinja stigla i do Perleza: Još jedno selo proglašeno zaraženim područjem

  Afrička kuga svinja potvrđena je i u Perlezu, objavila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. I u ovom selu zarazna bolest je registrovana kod domaćih svinja.   Perlez je treće selo na području grada Zrenjanina, a peto u Srednjobanatskom okrugu, u kome se pojavila afrička kuga svinja. Prvo je potvrđena u Čenti, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Afrička kuga svinja stigla i do Perleza: Još jedno selo proglašeno zaraženim područjem

  Afrička kuga svinja potvrđena je i u Perlezu, objavila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. I u ovom selu zarazna bolest je registrovana kod domaćih svinja.

   

  Perlez je treće selo na području grada Zrenjanina, a peto u Srednjobanatskom okrugu, u kome se pojavila afrička kuga svinja. Prvo je potvrđena u Čenti, zatim u Jarkovcu, pa u Banatskom Dvoru, a onda i u Farkaždinu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Potrebni vozači E kategorije: Zainteresovani za posao mogu odmah da se jave poslodavcu

   

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je apelovalo na vlasnike svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja kod životinja prijave veterinaru, kako bi se obavila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja.

   

  Vlasnici afričku kugu svinja mogu prepoznati na osnovu sledećih simptoma: iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42°C; krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje, kašljanje i povraćanje.

   

  Afrička kuga svinja je virusna bolest koja je u Srbiji prvi put dijagnostifikovana 2019. godine i koja se gotovo uvek završava smrtnim ishodom.

   

  Kuga nanosi velike ekonomske gubitke

   

  Vršilac dužnosti direktora Uprave za veterinu Miloš Petrović izjavio je da se u slučaju dijagnostifikovanja bolesti i njene pojave na terenu donosi rešenje o zaraženom i ugroženom području.

   

  – Sprovodi se popis i obeležavanje svinja, kao i kontrola zdravstvenog stanja. Zabranjuje se promet životinja iz zaraženog područja kako se bolest ne bi širila na ostale regione. Obavezna mera je eutanazija svinja sa svim merama dezinfekcije objekta. Nadoknada štete se obavlja po hitnom postupku – objasnio je Petrović.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Otkup 200.000 tona pšenice kao mera pomoći ratarima

   

  On je ponovio da bolest nije zajednička za životinje i ljude, tako da nije moguć prenos zaraze. Otežavajući faktor u kontroli ove bolesti je nepostojanje specifične terapije i vakcine.

   

  Istakao je da kuga nanosi velike ekonomske gubitke i utiče na ekonomiju svake zemlje.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. Питати деБила Гејтса како се овај невидљиви непријатељ шири и које решење нам је спремио.

  2. Za vreme ovih naprednjaka nismo jos imali najezdu skakavaca.Od kada su dosli na vlast samo neke nesrece,poplave,epidemije,katastrofalne nepogode.U prvih deset godina vlasti ove ekipe smo imali nekolliko ratova i sankcije.Budale i dalje glasaju za ove baksuzne lopove i secikese

  3. Комшије Хрвати открили лажну епидемију. Увознички лоби уништава домаћу пољопривреду, тврде. Детаљније у прилогу: Крај традиционалног узгоја свиња у Хрватској?! – Сељаци: „Јест ћемо сендвиче од жохара“, Телевизија Славоније и Барање, 24 Јул 2023
   https://www.youtube.com/watch?v=nkSBxgNQEBs

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda