• NAUČNI KUTAK: SAMONADUVAVAJUĆI BALON

  Za ovaj eksperiment potrebna vam je soda bikarbona

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  U narednom periodu, u rubrici pod nazivom „Naučni kutak“, portal zrenjaninski.com će, u saradnji sa nevladinom organizacijom „Zrenjanin – moj grad“, predstavljati zanimljive eksperimente koje možete uraditi u vašem domu uz minimalna ulaganja. Projekat je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.

  baloni

  Samonaduvavajući balon

  Potrebno je:

  plastična flašica, 0,5l
  balon
  levak
  soda bikarbona
  sirće

  Balon navučete na levak i u balon sipate kašiku sode bikarbone. Čašu sirćeta sipate u praznu flašicu. Na flašicu navučete balon, ali da se ne prosipa soda bikarbona iz balona. Podignete balon da soda upadne u flašu i balon se u par sekundi naduva. Sjedinjavanjem sode bikarbone i sirćeta nastao je gas ugljen dioksid koji je naduvao balon.

  NAPOMENA: U ovom delu nalaze se eksperimenti koji se mogu izvesti bezbedno u kućnim uslovima. Ipak, ni Udruženje građana „Zrenjanin – moj grad“, ni portal zrenjaninski.com ne garantuju uspešnost eksperimenata, niti odgovaraju za eventualnu štetu i povrede.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Naučni kutak