• NAUČNI KUTAK: DUGA U TEGLI

  Evo kako da uradite ovaj eksperiment

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  U narednom periodu, u rubrici pod nazivom „Naučni kutak“, portal zrenjaninski.com će, u saradnji sa nevladinom organizacijom „Zrenjanin – moj grad“, predstavljati zanimljive eksperimente koje možete uraditi u vašem domu uz minimalna ulaganja. Projekat je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.

  duga-u-tegli

  Duga u tegli

  Potrebno je:

  tegla
  med
  sirup od kukuruza (ili neki drugi gusti sirup)
  tečnost za sudove
  maslinovo ulje
  prehrambena boja,
  alkohol
  pipeta.

  Sastojci se u teglu sipaju po gustini. Prvo ide med, pa sirup, pa sapun ili tečnost za sudove, pa voda. Sve pojedinačne supstance sipate pažljivo i u sredinu, da ne dodirujete zidove tegle, sloj po sloj. Nakon vode sipate tanak sloj maslinovog ulja opet u sredinu tegle. Alkohol sipate pipetom i to baš uz sam zid tegle da se polako sliva. Postavite teglu na svetlost i uživajte u spektru boja. Sve navedene sastojke med, sirup, alkohol pre sipanja u teglu možete obojiti u željenu nijansu upotrebom prehrambenih boja.

  NAPOMENA: U ovom delu nalaze se eksperimenti koji se mogu izvesti bezbedno u kućnim uslovima. Ipak, ni Udruženje građana „Zrenjanin – moj grad“, ni portal zrenjaninski.com ne garantuju uspešnost eksperimenata, niti odgovaraju za eventualnu štetu i povrede.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Naučni kutak