• NAUČNI KUTAK: CRVI KOJI IGRAJU

  Za ovaj eksperiment potrebne su vam gumene bombone i sirće

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  U narednom periodu, u rubrici pod nazivom „Naučni kutak“, portal zrenjaninski.com će, u saradnji sa nevladinom organizacijom „Zrenjanin – moj grad“, predstavljati zanimljive eksperimente koje možete uraditi u vašem domu uz minimalna ulaganja. Projekat je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.

  gumene-bombone

  Crvi koji igraju

  Potrebno je:

  Gumene bombone u obliku crvića
  Dve čaše
  Soda bikarbona
  Sirće

  Dva crva isecite na pola po dužini, treba da budu što tanji, pa može i na više delova, ali ne treba vam više od 6 komada. Čašu napunite vodom i dodajte 3 kašike sode bikarbone i crve, zatim sve dobro izmešajte. Ostavite ih da odstoje 15 minuta. Drugu čašu napunite sirćetom i nakon 15 minuta stajanja u sodi bikarboni, ubacite crve u čašu sa sirćetom. Crvi će prvo pasti na dno ali ubrzo će početi da se dižu na površinu praveći pokrete kao da igraju.


  NAPOMENA: U ovom delu nalaze se eksperimenti koji se mogu izvesti bezbedno u kućnim uslovima. Ipak, ni Udruženje građana “Zrenjanin – moj grad”, ni portal zrenjaninski.com ne garantuju uspešnost eksperimenata, niti odgovaraju za eventualnu štetu i povrede.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Naučni kutak