• Zrenjanin – srpska prestonica kulture 2025. godine

    Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa „Prestonica kulture Srbije“ donela je predlog odluke, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude Nacionalna prestonica kulture 2025. godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zrenjanin – srpska prestonica kulture 2025. godine
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Kako prenose mediji, na osnovu pristiglih prijava, Radna grupa je ocenila da je prijava Grada Zrenjanina dobro osmišljena i da pokazuje koherentnost umetničke i dizajnerske vizije projekta utemeljenog na lokalnoj specifičnosti.

     

    U obrazloženju se navodi da Zrenjanin svojom kandidaturom, predstavljenom pod umetničkim konceptom „Meandri grada – tokovi kulture“, sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike, ima i detaljno objašnjene strategije, programe i kapacitete grada.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Srpski film „Lazarev put“ ušao u zvaničnu selekciju festivala u Montrealu

     

    Komisija je ocenila da program koji je planiran da se realizuje u okviru četiri celine: „Banatsko izobilje“ – posvećeno multikulturalnosti i tradiciji ovog kraja, „Arhiotipija“ – posvećena arhitektonskom nasleđu grada uključujući i Dragišu Brašovana, „Ambasada kulture“ posvećena međunarodnoj saradnji i edukaciji i LOKUS – posvećen urbanoj kulturi, nudi više od 50 novih umetničkih projekata.

     

    Takođe je navedeno da Zrenjanin kandiduje ukupno deset infrastrukturnih projekata u kulturi, od kojih se izdvajaju: prenamena Srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost, obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom, otvaranje studija za kreativne industrije Lokus, obnova trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog, kao i uređenje kutka za decu i mlade u Narodnom muzeju.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Na javni poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u programu „Prestonica kulture Srbije 2025“, koji je bio otvoren od 15. novembra 2023. do 14. januara 2024. godine, pristiglo je osam prijava.

     

    Početak realizacije projekta „Zrenjanin – Nacionalna prestonica kulture Srbije“, planiran je za 21. mart 2025. godine.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin